Procesul iertării

Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri.
Matei 6, 12

Procesul iertării se asociază cu o catastrofă a Egoului, prin urmare iertarea este un proces dificil, pentru că în esență exprimă o calitate a trăirii pe care o obții trecând prin durere, frică, umilință, regret, până în pragul disperării. Persoana trăiește un adevărat colaps.
Iertarea este în fond expresia unei noi identități, iar această nouă identitate are prețul ei. Iertarea este o experiență care nu poate fi trăită din vârful buzelor, ci doar din adâncul inimii; o inimă capabilă să vadă drama celuilalt și să exprime compasiune și iubire. Este condiția care împlinește îndemnul: Iubiți-vă dușmanii!

Vinovăție și iertare. Vinovăția fără experiența profundă a iertării ne conduce către judecată și pedeapsă chiar din interiorul propriei noastre ființe. În vinovăție omul se pierde pe sine pentru că pierde bucuria, pierde seninătatea, sentimentul de a fi întreg. Pentru a ajunge la iertare sunt necesare pocăința și smerenia. Sentimentul profund al regretului, al părerii de rău, asumarea deplinei răspunderi pentru viața noastră, pentru felul în care am trăit ne scoate în mod paradoxal la un nou liman: limanul iertării, al înnoirii vieții în bucurie, iubire și fericire.

Iertare de sine și iertare divină. Iertarea de sine este un moment esențial al înnoirii vieții. O viață nouă începe atunci când am iertat și ne-am iertat. Să demascăm tot ceea ce nu ne lasă să trăim o viață împlinită! Lucrurile de care ne este rușine, frică, tot ceea ce ne face să ne simțim vinovați, resentimentele vii, mânia noastră. Pentru un creștin al tradiției taina spovedaniei este un exercițiu esențial. Taina pocăinței, cum se mai numește, aduce în lumina conștiinței conținuturile umbrei și le depășește în mod paradoxal prin asumare și mărturisire, primind rușinea și mergând apoi dincolo de ea către pace și bucurie.

Calitatea trăirii. Atunci când avem de ales între o atitudine rațională și una veche care ne-a creat probleme, dar care este conectată la emoții puternice, o vom alege în continuare pe cea din urmă. Schemele mentale sunt conectate cu scheme emoționale adânc înrădăcinate, iar emoțiile sunt, de cele mai multe ori, mai puternice decât logica și raționamentul întemeiat pe fapte. O autentică și profundă schimbare a gândirii implică și o schimbare emoțională.

Prin urmare, pentru o reconstrucție atitudinală viabilă este important să ne eliberăm de emoțiile trecutului. Spre exemplu, nu mă pot apropia cu tandrețe de cineva atâta timp cât sunt încărcat de furie, frică și durere. Aceste condiții emoționale vor ieși la suprafață. O inimă plină de resentimente, indiferent pentru ce, nu va putea cunoaște iubirea, indiferent pentru cine.
Atunci când dăm drumul acestor trăiri, ne eliberăm de o povară și devenim liberi. Iertarea ne face liberi și ne permite o reînnoire profundă a vieții. Eliberarea de emoțiile trecutului, printr-un proces de asumare și exprimare, este absolut necesară în procesul iertării.

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *