Viața are suișuri și coborâșuri iar succesele și eșecurile fac parte din parcurs. Persoanele temătoare sunt înclinate să se victimizeze și să abandoneze acțiunea în momentele dificile. O asemenea atitudine, însă, ne face să ne simțim slabi și neputincioși, fără resurse.
Este important să avem o atitudine proactivă față de dificultăți; să abordăm lucrurile dificile devenind mai rezistenți și astfel mai curajoși și încrezători. Să înțelegem că atingerea scopurilor poate fi grea, necesitând angajament și eforturi considerabile pentru depășirea unor obstacole, piedici și atitudini ostile din partea celorlalți.
Cultivarea determinării va fi esențială pentru reușita noastră. O atitudine de genul “Mi-ar fi mai ușor dacă…” poate fi falimentară. Nu scrie nicăieri că realizarea unor obiective importante va fi ușoară și rapidă. În convenții și comodități vom găsi o anumită siguranță dar niciodată nu vom cunoaște plenitudinea. O viață bună se construiește în pofida obstacolelor și piedicilor de tot felul. Lupta pentru un scop ne dă măsură, aducând în existența noastră mulțumire și un sentiment de împlinire.
O viziune întemeiată pe speranță, perseverență și multă răbdare ne va conduce mai aproape de țelul nostru.
Perseverența ne va ajuta să înfruntăm momentele dureroase iar speranța ne va îngădui să vedem limanul eforturilor noastre cu bucurie și recunoștință. De multe ori însă, atunci când apar dificultăți nu ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile și implicațiile deciziilor noastre, dând vina pe factori externi. Ne fixăm astfel într-un comportament de victimă, fără să mai putem răspunde eficient provocărilor pe care ni le aduce viața.
În astfel de momente este important să privim în interior cu onestitate și să ne întrebăm în ce mod am contribuit noi înșine la generarea problemelor și mai ales ce putem face pentru a îmbunătăți lucrurile; să renunțăm să mai căutăm vinovați, să renunțăm la scuze și să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face “aici și acum” cu resursele pe care le avem. Toți cei care au avut realizări importante s-au confruntat cu dificultăți de parcurs.
Asumarea responsabilităților ne oferă stabilitate chiar dacă furtunile vieții vor continua să ne afecteze într-o măsură mai mică sau mai mare; ne vom simți întăriți și vom putea să menținem direcția. Astfel ne vom păstra sentimentul libertății în viața noastră, putându-ne modela deciziile și acțiunile care să ne permită să ne atingem obiectivele și să ne satisfacem nevoile. Adevărata înțelepciune ne conduce la inițiativă și înfăptuire, la responsabilitate și determinare în pofida fricii. Înțelepciunea se însoțește întotdeauna cu un pic de nebunie, dându-ne încrederea că suntem în stare de lucruri imposibile. În felul acesta vom putea să mergem către obiectivele sufletului nostru, acelea care au legătură cu talanții și cu vocația noastră. Să ne asumăm viața cu toate ale ei iar viața va fi generoasă cu noi.
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, București, din 16 septembrie
Ateliere de dezvoltare personală