PIM (8): Întrebările, o componentă a Procesului înnoirii minții

O componentă a Procesului vizează întrebările pe care urmează să le punem. Întrebările au o funcție esențială în demersul de conștientizare și clarificare.

Ele pot fi modalități eficiente de a scoate la lumină gânduri și convingeri perturbatoare care au limitat posibilitățile de expresie ale persoanei, dar pot aduce clarificări și în ce privește emoțiile, comportamentele, nevoile, deciziile și obiectivele noastre.

De asemenea întrebările sunt implicate în procesul de construire a unor noi afirmații și convingeri raționale cu funcție adaptativă.

Întrebări privind nevoile fundamentale:

Nevoia de a avea o bază de siguranță, nevoia de atașament
Te simți în siguranță? Ai o bază de si-guranță? Sunt persoane în viața ta de care te simți profund atașat și care îți oferă încredere? Ai o încredere fundamentală în bine? În ce măsură?
Care este sursa neliniștilor tale? Manifești uneori nesiguranță? În legătură cu ce?
Ce ai putea să faci pentru a spori nivelul siguranței personale, sentimentul de siguranță?

Nevoia de autonomie
Ce ai putea să faci pentru a te simți autonom și pentru a dezvolta inițiative care să vină în întâmpinarea nevoilor și dorințelor tale îndreptățite și care să-ți pună mai bine în valoare potențialul
Ce te-ar ajuta să-ți conturezi mai bine identitatea în plan social și profesional? Dar sentimentul de apartenență?

Nevoia de stimă de sine, de a avea valoare personală
Ai un sentiment solid al valorii personale, al stimei de sine? Te simți suficient de bun? Te simți OK așa cum ești? Ai sentimentul că ești demn de a fi iubit?
Au fost momente în care te-ai simțit inferior, în care ți-ai pus la îndoială valoarea personală? Au fost situații în care te-ai simțit rănit și devalorizat?
Ce ai putea să faci pentru ca sentimentul stimei de sine să devină mai profund? Ce atitudini poți cultiva pentru a consolida sentimentul că ești suficient de bun și demn de a fi iubit?

Nevoia de a avea o identitate proprie
Cine ești tu? Te simți îndreptățit la o identitate proprie? Ai un sentiment de apartenență? Care este rolul tău? Ai o identitate clară de gen (bărbat/ femeie)?
Au fost sau sunt situații în care nu te regăsești? Trăiești sau ai trăit conflicte în privința sentimentului apartenenței, statutului și rolului tău în diverse arii ale existenței?
Ce te-ar ajuta să-ți conturezi mai bine identitatea în plan social și profesional? Dar sentimentul de apartenență?

Nevoia de sens și spiritualitate
Consideri că duci o viață semnificativă? Ai dorința de a da un sens vieții tale? Te ghidezi după valori în general și după valori spirituale în special? Ai o credință despre sensul acestei lumi? Știi de ce ești aici și unde vei merge după moarte? Urmezi acum o cale spirituală în care să te regăsești deplin?
Te-ai confruntat sau te confrunți cu o lipsă de orizont existențial? Ai fost sau ești confuz în ce privește valorile după care te ghidezi? Ai îndoieli în ce privește existența unei realități mai cuprinzătoare care să te conțină și pe tine?
Ce crezi că te-ar ajuta să aduci mai mult sens în viața ta, mai multă coerență existențială? Ce te-ar ajuta să trăiești o consolare mai profundă, să ai un sentiment de împăcare, știut fiind faptul că suntem muritori?

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 2 şi 9 noiembrie

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, București, din 16 septembrie

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *