De la tectonica fricii la dinamica patimilor (VIDEO)

Transcrieri din seria Seminariilor “Măiastra”
Frica în anumite situaţii e un semnal care te protejează de riscuri şi e bine să ţii cont! Nu te urci pe vas dacă afară e furtună. Dacă eşti neînfricat, adică dacă nu simţi frica, poţi să o faci, dar o să te coste! Dar nici să îţi cultivi frica, şi să dezvolţi comportamente consecutive acestei frici pornind de la o chestie imaginativă!

Nu realitatea ne ghidează viaţa, ci imaginaţia. Şi atunci frica nu mai e adaptativă, e neadaptativă, pentru că nu pleacă de la furtună, ci de la imaginaţie.

E important să ajungem la o stare de prezenţă, de luciditate. Ori ca să am această stare de luciditate trebuie să trec prin aceste straturi tectonice, care au avut o funcţie compensatorie în istoria mea de viaţă. Şi implicit, mi-au limitat posibilităţile de comunicare.

Ajungem să înţelegem această tectonică într-un mod care ne priveşte mai personal, printr-o logică mai personală. Toate aceste straturi se aşează în virtutea unei logici mai particulare, care e specifică tipului (citeşte AICI despre tipologiile umane din Eneagramă) şi generează o construcţie de o anumită formă cu un impact existenţial. De aceea e de dorit să cunoaştem acest sistem, care lămureşte această structură a persoanei.

La nivel profund, al esenţei, sigur, că toţi suntem chipul lui Dumnezeu. La acel nivel, personalitatea îşi pierde relevanţa, dar până acolo are o mare relevanţă. Te ajută să îţi înţelegi dinamica patimilor. De aceea e nevoie să punem într-o mişcare aceste conţinuturi, care au un început în istoria noastră de viaţă şi au un început în credinţele noastre de viaţă ce s-au constituit de-a lungul timpului.

Instinctivitatea noastră se va elibera şi o vom putea trăi intuitiv, spontan, după ce ne luptăm cu patima. Şi fiecare tip are patima lui…

Despre cele 9 tipologii umane potrivit sistemului ENEAGRAMEI, şi punctele lor forte, poţi afla vizionând următoarea conferinţă.

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 23 și 30 martie

Seminarul “Comunicare şi dezvoltare personală”, București, din 14 ianuarie

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *