De la tectonica fricii la dinamica patimilor (VIDEO)

Transcrieri din seria Seminariilor “Măiastra”
Frica în anumite situaţii e un semnal care te protejează de riscuri şi e bine să ţii cont! Nu te urci pe vas dacă afară e furtună. Dacă eşti neînfricat, adică dacă nu simţi frica, poţi să o faci, dar o să te coste! Dar nici să îţi cultivi frica, şi să dezvolţi comportamente consecutive acestei frici pornind de la o chestie imaginativă!

Nu realitatea ne ghidează viaţa, ci imaginaţia. Şi atunci frica nu mai e adaptativă, e neadaptativă, pentru că nu pleacă de la furtună, ci de la imaginaţie.

E important să ajungem la o stare de prezenţă, de luciditate. Ori ca să am această stare de luciditate trebuie să trec prin aceste straturi tectonice, care au avut o funcţie compensatorie în istoria mea de viaţă. Şi implicit, mi-au limitat posibilităţile de comunicare.

Ajungem să înţelegem această tectonică într-un mod care ne priveşte mai personal, printr-o logică mai personală. Toate aceste straturi se aşează în virtutea unei logici mai particulare, care e specifică tipului (citeşte AICI despre tipologiile umane din Eneagramă) şi generează o construcţie de o anumită formă cu un impact existenţial. De aceea e de dorit să cunoaştem acest sistem, care lămureşte această structură a persoanei.

La nivel profund, al esenţei, sigur, că toţi suntem chipul lui Dumnezeu. La acel nivel, personalitatea îşi pierde relevanţa, dar până acolo are o mare relevanţă. Te ajută să îţi înţelegi dinamica patimilor. De aceea e nevoie să punem într-o mişcare aceste conţinuturi, care au un început în istoria noastră de viaţă şi au un început în credinţele noastre de viaţă ce s-au constituit de-a lungul timpului.

Instinctivitatea noastră se va elibera şi o vom putea trăi intuitiv, spontan, după ce ne luptăm cu patima. Şi fiecare tip are patima lui…

Despre cele 9 tipologii umane potrivit sistemului ENEAGRAMEI, şi punctele lor forte, poţi afla vizionând următoarea conferinţă.

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 7 şi 14 decembrie

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, București, din 16 septembrie

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *