„Dăruind vei dobândi” și „poartă-te cu ceilalți, așa cum vrei să se poarte ei cu tine” sunt repere clare privind modul în care ne putem construi relațiile.Relațiile sunt „locul” în care ne satisfacem majoritatea nevoilor. De felul în care înțelegem să ne raportăm la aceste relații depinde în foarte mare măsură calitatea vieții noastre și starea de bine.Există o nevoie fundamentală de a fi înțeleși, acceptați și apreciați. Prin urmare, să oferim înțelegere, acceptare și apreciere, atât față de noi înșine cât și față de ceilalți.
Venind în întâmpinarea nevoilor celorlalți așa cum venim în întâmpinarea propriilor nevoi și arătând interes pentru toate planurile vieții – fizic, psihologic, relațional, spiritual – putem experia: siguranța, acceptarea, afecțiunea, aprecierea, încurajarea, susținerea, consolarea, sensul, grija, înțelegerea, disponibilitatea, angajamentul, regretul, iertarea.
Astfel, putem considera condiția darului ca o parte a Eului Liber, un Eu care poate trăi: bucuria, iubirea, fericirea.
Prin urmare, mă pot întreba ce am de făcut pentru a deveni o persoană de atașament în relația cu celălalt, astfel încât acesta să-și construiască o bază de siguranță și să-și poată vindeca rănile trecutului, respectiv să-și dezvolte motivații superioare prin stabilirea și atingerea unor obiective congruente cu nevoile.
De asemenea, este util să îmi clarific și alte aspecte.
De ce este important să ofer încredere, susținere, afecțiune, apreciere, acceptare, compasiune, consiliere, încurajare… în relația cu celălalt?
Care sunt condițiile interne care mă pot susține în acest proces?
Ce am de făcut pentru a dezvolta și consolida aceste condiții?
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 23 și 30 martie
Seminarul “Comunicare şi dezvoltare personală”, București, din 14 ianuarie
Ateliere de dezvoltare personală