Transcrieri din seria Seminariilor ‘Măiastra’
Mai precis poarta de intrare în stres este un gând care se numește driver și pe care îl putem traduce ca mesaj conducător sau mesaj constrângător, pentru că are și această funcție de a constrânge comportamentul persoanei. De a-l determina să intre într-o conduită mecanică, care de fapt reprezintă o secvență de stres.
Spre exemplu, dacă persoana gândește că trebuie să fie perfectă pentru a fi OK, dacă persoana gândește că trebuie să facă plăcere pentru a fi OK, dacă persoana gândește că trebuie să facă efort pentru a fi OK, atunci acest mesaj poate fi tradus și așa: Nu sunt OK pentru că nu sunt perfect, nu sunt OK pentru că nu fac plăcere, nu sunt OK pentru că nu fac efort etc. Și atunci persoana intră în ceea ce se numește o secvență de stres în care se poate adânci și poate developa așa numitele mecanisme de eșec, adică un comportament dezadaptativ ceva mai profund. Odată intrată aici, comportamentul de stres se derulează mecanic, dincolo de – să zicem – conștiința persoanei.
Secvența de stres este o conduită marcată de un gând inconștient. Realitatea există dincolo de aceste condiționări. Viața se desfășoară dincolo de aceste condiționări. Dacă persoana ar deveni conștientă de aceste condiționări cognitive și s-ar elibera de ele, practic ar ieși din zona de stres. Nu ar mai avea de ce să intre în stres, ar rămâne liniștită.
Până la urmă integrarea umbrei, a virtuților asta înseamnă: să poată să coexiste în tine contrariile, pentru că dacă tu nu-ți accepți nicio slăbiciune, când se va manifesta, totuși, vreo slăbiciune a ta, vei intra în stres, vei suferi, vei încerca să disimulezi și vei consuma energie pentru niște acțiuni artificiale.
Reamintesc că un gând care nu e congruent cu nevoile, un gând care tulbură din punct de vedere emoțional persoana, un gând care nu facilitează un comportament adaptativ și care, de asemenea, nu permite mobilitatea persoanei, este un gând irațional, un gând dezadaptativ, prin urmare ești invitat să îl schimbi! Reținem că celălalt nu ne poate face decât oferta… Oferta de stres. Nimeni nu ne impune stresul. Nici Necuratul nu ne impune, ci ne ispitește. Și tu poți să răspunzi sau nu la această ispită.
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, Bucureşti, 14 şi 21 martie
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, din 6 aprilie
Ateliere de dezvoltare personală