Diagrama umanului reprezintă o hartă compactă a condiției umane, care permite orientarea clară, rapidă și coerentă în realitatea (teritoriul) complexă și concretă a persoanei.
Diagrama conține următoarele componente/planuri:
Planul fizic
Planul psihologic
Planul relațional
Planul spiritual
Planul psihologic conține două componete principale: Eul și Funcțiile personalității (F1, F2, F3, F4).
Dinamica acestor componente, ponderea și raporturile dintre ele, dar și raportul cu lumea, cu exteriorul, congruent și echilibrat pe de o parte, dar și conflictual și incongruent pe de altă parte, conturează profilul global al persoanei: congruent, sinergic, unitar, sau dimpotrivă incongruent, disociat, conflictual.
Diagrama ne sugerează ideea fundamentală de a crea un echilibru între aceste componente pentru a obține o bună funcționare de ansamblu și pentru a putea urma un proces evolutiv de dezvoltare persoanală, pentru a accede astfel la starea de bine, fericire, plenitudine.
Prin opoziție, perturbarea acestor echilibre dinamice conduce la apariția unor disfuncții, frustrări, blocaje, care pun persoana într-o condiție de suferință și neîmplinire.
Demersul nostru are în vedere promovarea acelor procese care susțin echilibrul, dezvoltarea și împlinirea persoanei cu ajutorul unor concepte, metode, tehnici și procedee inovative, într-un context de acompaniere (coaching), dar și de antrenament personal, individualizat.
Planul fizic: Corp, Creier
CORP: FIINȚA UMANĂ ÎNTRE VISCERAL ȘI ACȚIONAL
CREIERUL – O NOUĂ PERSPECTIVĂ: NEUROGENEZă ȘI NEUROPLASTICITATE
Planul fizic are în vedere elaborarea unor răspunsuri adecvate în raport cu nevoile biologice astfel încât să ofere confort fiziologic/ stare de bine și să promoveze sănătatea: nutriție, mișcare, odihnă, mediu sănătos (ecosistem), ambianță (mediu personal).
De asemeni avem în vedere corpul și în sensul de mediator/ suport al dezvoltării și vindecării psihologice și spirituale, cât și în planul comportamental/acțional (deprinderi, obiceiuri). Luăm în considerare și diversele sale funcții: respirație, postură, mișcare, destindere, voce, senzație.
Corpul este locul unor procese care vizează eliberarea de unele tipare negative, pătimașe și care mențin persoana într-un registru personal compulsiv blocându-i astfel posibilitățile de evoluție.
De aceea travaliul corporal va avea în vedere congruența cu nevoile îndreptățite, dar și dimensiunea valorică a planului spiritual (sensul mișcărilor funcționale ale corpului) vizând în ultimă instanță congruența deplină a umanului, integrarea deplină și raportarea la Sens.
Luăm de asemeni în considerare creierul și potențialul acestuia de a contribui la înnoire și vindecare prin intermediul celor două mari calități ale sale și anume: neuroplasticitatea și neurogeneza.
Va urma…