Procesul Înnoirii Vieții (4) – Integrarea umbrei. Eneagrama.

Procesul integrării umbrei. Un itinerar spre unitatea ființei

Procesul acceptării și integrării umbrei este un demers esențial în dezvoltarea persoanală și înnoirea vieții în sensul cel mai larg. Acest proces ne permite să devenim întregi, să ne regăsim completitudinea și pacea în relația cu noi și cu ceilalți.
Pentru acest lucru avem nevoi de un eu „disponibil” și de un cadru adecvat, securizant care să ne permită un travaliu sistematic și „în cunoștință de cauză”.
Procesul are în vedere:

• Ce este umbra. Accepțiuni
• Procesul constituirii umbrei. Cum se constituie și cum se manifestă fenomenul umbrei.
• Procesul integrării umbrei. Integrarea polarităților și întoarcerea la unitatea ființei.

Eneagrama. De la compulsie la alegeri libere


• Cele nouă aspecte tipologice (variante ale eului condiționat conflictual).
• Tipurile de personalitate și credințele distorsionante fundamentale.
• Conștientizarea, confruntarea și integrarea zonelor de evitare.
• Integrare și alegeri libere (exprimarea personalității la nivelul eului liber congruent).

CE ESTE ENEAGRAMA?

Eneagrama este un cuvânt grecesc și face referire la o figură geometrică, o stea cu nouă colțuri. Este un sistem de studiu al personalității, un instrument al cunoașterii de sine. În acord cu tradiția spirituală, Eneagrama identifică nouă tendințe principale, nouă pasiuni care ne influențează inconștient și ne condiționează comportamentul. Acestea sunt: mânia, orgoliul, înșelătoria (vanitatea), invidia, avariția, frica, lăcomia, excesul (desfrâul), lenea. Deși toate aceste condiții coabitează în fiecare dintre noi, tindem să privilegiem una dintre ele, aceasta devenind tendința noastră principală.

Pe lângă această componentă dezvoltăm și un registru al excelenței, o forță fundamentală. În noi coexistă nouă astfel de forțe: perfecțiunea, dragostea, capacitatea de a reuși, creativitatea, cunoașterea, loialitatea, optimismul, curajul, capacitatea de susținere. Una dintre aceste forțe devine registrul nostru potențial de excelență. Combinarea unei tendințe capitale versus forțe fundamentale conturează nouă profile de personalitate, nouă tipologii umane.

Fiecare dintre noi aparținem, în mod fundamental, unui singur tip de personalitate: unu, doi, … nouă. În această alcătuire de aspecte pozitive și negative rezidă atât potențialul evolutiv (spre integrare) cât și cel regresiv (spre dezintegrare) al ființei umane. Enegrama permite o cartografiere extraordinară a fiecărui profil de personalitate în parte, dar și al ansamblului celor nouă. Este un sistem dinamic care ne arată cum funcționează fiecare dintre noi în interiorul propriului tip (percepții, motivații, tendințe principale, patologie, potențial evolutiv, excelență și virtuți), dar și relațiile pe care le avem cu celelalte tipuri (influențe pozitive sau negative).

Va urma…

Seminarul “Comunicare şi dezvoltare personală”, București, din 14 ianuarie
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 19 și 26 ianuarie
Ateliere de dezvoltare personală
Coaching individual
Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *