Cum să-ţi deblochezi potenţialul de afirmare

Să lucrăm cu umbrele și convingerile noastre limitative!

Există o legătură între conţinutul umbrelor noastre psihologice şi convingerile pe care le avem. Credinţele și conţinuturile umbrei – mă refer la credinţele iraţionale limitative – se creează cam în acelaşi context. Adică originea unei umbre şi respectiv originea unei credinţe se află într-un eveniment care marchează persoana, chiar într-un eveniment traumatic, într-un context care ne condiţionează. Spre exemplu, putem avea aici o interdicţie de genul să nu te afirmi, din care să rezulte o credinţă: dacă te afirmi vei fi respins. Astfel, potenţialul de afirmare al persoanei ajunge să fie reprimat, să fie refulat în zona umbrei şi ea să arate astfel un comportament submisiv.

Iată, acesta poate fi contextul în care avem şi o credinţă – dacă te afirmi, vei fi respins și vei suferi – avem şi o umbră, avem şi o interdicţie sau o injoncţiune. Nu te afirma, nu acorda încredere, nu arăta ce simți – sunt injoncţiuni  pe care le putem asocia şi cu diverse structuri de personalitate. Şi sigur că atunci când punem în discuție umbra, sau când punem în discuție convingerea, scoatem la lumină un întreg context de semnificaţii. Practic ne putem construi o nouă atitudine și astfel să ne apropiem mai mult de condiţia de a fi întregi. Astfel, acea parte din mine care vrea să se afirme iese la suprafaţă şi spune: exist, am dreptul, asta îmi place, asta nu-mi place,  lucrul acesta e bun pentru mine, acesta nu e bun pentru mine.

În acelaşi context, eu introduc problematica motivaţională sau nevoile psihologice. Pentru că atât umbra, pe de-o parte, cât şi o credinţă iraţională, pe care o mai putem numi şi limitativă, pe de altă parte, îmi contrariază nevoile îndreptăţite şi viaţa mea ajunge să fie afectată pentru că eu nu beau apă atunci când mi-e sete, eu nu mă odihnesc atunci când am nevoie să mă odihnesc, tolerez nişte situaţii negative în viaţa mea care îmi fac rău şi aşa mai departe. Este esențial să ne schimbăm convingerile limitative, dar la fel de important este să ne integrăm și umbrele asociate lor.

CITEȘTE ȘI: Ce sunt convingerile şi cum pot fi ele adaptate

Program de coaching pentru dezvoltarea rezilientei, din 17 ianuarie 

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *