Banii și aspectele materiale ale vieții

Temelia vieții este credința și nu banii sau aspectele materiale. Stă în acest sens mărturie cuvântul Mântuitorului. Știe Dumnezeu Cel din ceruri că aveți nevoie de toate acestea, prin urmare nu vă îngrijiți (adica nu vă îngrijorați) prea mult. Dar noi suntem obișnuiți să ne îngrijorăm de multe și asta ajunge să ne tulbure viața. Până la urmă problema noastră nu este cu banii ca necesitate și preocupare firească de a-i câștiga, ci este legată de anxietatea pe care o trăim în ce privește eventuala lor lipsă.

Există o întâmplare care s-a petrecut la o mănăstire din Muntele Athos – Marea Lavră – acum vreo 900 de ani. S-a întâmplat să rămână o dată cu cămara goală și călugării s-au dat de ceasul morții că nu vor mai avea ce să mănânce. Atunci s-au rugat la Maica Domnului care le-a apărut și le-a spus să fie liniștiți că de acum înainte niciodată până la sfârșitul vremurilor cămara lor nu va mai fi goală.

Călugării acestei mănăstiri dau mărturie că de atunci au avut întotdeauna în cămara lor cele trebuincioase traiului de zi cu zi. Astfel au ajuns să nu le mai fie teamă că vor rămâne fără cele necesare.

Trăim totuși într-o lume materială. Am fost alungați din Eden și în sudoarea frunții ne câștigăm viața, este o realitate și nu putem ignora asta. Este normal să te preocupi, dar noi ajungem să ne tulburăm.

Am avut posibilitatea să văd oameni care trăiesc la un anumit nivel duhovnicesc și care nu mai depind de bani în sensul câștigului, lucrurile se aranjează în viața lor peste logica aceasta socială legată de onorarii și depozite financiare. Mulți dintre noi trăim de fapt în conexiuni cu fluxuri financiare, banii vin spre noi și apoi îi direcționăm în altă parte.

Majoritatea omenilor sunt în această situație în afară de acea categorie rarisimă care depozitează peste nivelul trebuințelor într-un mod exagerat și prejudiciindu-i practic pe ceilalți. Este de cele mai multe ori o atitudine irațională pentru că viața nu mai poate fi îmbunătățită doar pentru că deții o sumă foarte mare de bani.

Poți să investești, să faci lucruri care să se repercuteze pozitiv asupra societății. Dar doar să acumulezi bani nu-ți îmbunătățește situația în niciun fel pentru că dincolo de un anumit nivel viața nu mai depinde de aspectele materiale ci doar de ceea ce este în interior.

Astfel poți să vezi miliardari care se sinucid. Practic viața lor a fost rea dacă ajung în această situație.

Este important să avem o atitudine sănătoasă față de bani și când îi luăm și când îi dăm. Chiar dacă cineva câștigă mulți bani, dacă acei bani nu sunt expresia unui schimb echitabil cu semenii, acela va ajunge să fie în afara zonei demnității umane, unde viața nu are cum să fie bună.

Vino si tu la seminarul “Procesul Înnoirii Minții”

Seminarul “Comunicare şi dezvoltare personală”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *