…aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii.
Romani 6:4
- A fi responsabil faţă de celalalt nu înseamnă a fi responsabil pentru el. Sunt responsabil pentru mine şi pentru ceea ce gândesc, spun şi fac eu, nu pentru ceea ce înţelegi, spui şi faci tu. Eu sunt responsabil pentru mine, tu eşti responsabil pentru tine. În felul acesta putem avea raporturi corecte cu semenii.
- Starea de bine implică satisfacerea acestui ansamblu de nevoi într-un mod conştient şi responsabil. Altfel spus starea de bine este un rezultat al raportului adecvat cu sine şi al satisfacerii nevoilor de bază. Este esenţial să ne îmbunătăţim abilităţile personale de a ne satisface aceste nevoi pentru a dobandi un echilibru general.
În sinteză putem spune că este important să poţi fi cu cineva într-o relaţie care să fie fizic apropiată şi emoţional deschisă, lucru care ne va permite apoi să ne construim un sentiment profund de siguranţă. Acest sentiment de siguranţă ne va permite la rândul lui să devenim autonomi pentru a putea explora lumea. Pe această bază ne vom construi un sentiment viabil al stimei de sine care ne va permite apoi să accedem la o identitate proprie. Mai mult decât atât integrând toate aceste dimensiuni vom putea să ducem o viaţă semnificativă întemeiată pe valori şi pe o perspectivă spirituală asupra vieţii.
- Într-un anumit sens starea de bine este o chestiune de alegere, iar alegerea înseamnă disponibilitatea de a întâmpina cu gratitudine micile ocazii cotidiene atunci când bei o cafea sau atunci când îmbrăţişezi o persoană sau atunci când priveşti un cer înstelat.
Fericirea se constituie din aceste momente, iar a putea să beneficiezi de ea implică o atitudine pe măsură, o atitudine de întâmpinare a binelui şi a lucrurilor pentru care putem fi mulţumitori. Viaţa este uneori dramatică dar de cele mai multe ori îi putem zâmbi.
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, un program original de coaching şi dezvoltare personală, București, din 16 septembrie
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”
Ateliere de dezvoltare personală