Gânduri pentru înnoirea vieţii (79)

…aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii.
Romani 6:4

 • Mulţi dintre noi ştim ce înseamnă o credinţă iraţională şi chiar am avut ocazia să vedem care sunt beneficiile unui travaliu real şi complet cu o asemenea problemă. Viaţa se schimbă.
  Sigur că poate să apară o întrebare îndreptăţită ca aceasta: Bine, dar de unde ştiu că o anumită credinţă sau afirmaţie este iraţională?
  Eu propun un criteriu: orice convingere care nu vine în întâmpinarea unei nevoi îndreptăţite şi care nu este congruentă cu binele şi viaţa este o credinţă iraţională. Îmi permite acest mod de a gândi să îmi satisfac de o manieră autentică nevoile sau nu? Dacă răspunsul este nu, atunci, cel mai probabil avem de-a face cu o convingere iraţională şi implicit limitativă.

 

 • Un al doilea criteriu ar putea fi acesta: dacă o anumită credinţă mă tulbură din punct de vedere emoţional şi îmi produce stări de anxietate şi depresie, putem vorbi, de asemenea, despre o credinţă nefuncţională.
  Gândurile au aproape întotdeauna consecinţe la nivel emoţional. Emoţiile sunt de cele mai multe ori un efect al gândurilor. Prin urmare, dacă ele mă tulbură, înseamnă că au un caracter iraţional, nefuncţional.

 

 • Un al treilea criteriu pe care îl putem introduce este comportamentul. Dacă gândurile pe care le am generează comportamente dezadaptative sau disfuncţionale, atunci putem vorbi despre convingeri iraţionale.

  Aceste trei criterii sunt suficiente pentru a conveni că un anumit gând sau o anumită afirmaţie are caracter iraţional. O credinţă iraţională este aceea care nu reflectă de o manieră adecvată realitatea, nu susţine binele şi viaţa şi nu este congruentă cu nevoile noastre ontologic îndreptăţite. Un principiu multimilenar, precizat limpede de Epictet, spune că nu evenimentele sunt cele care ne influenţează trăirile, ci gândurile pe care noi le avem în legătură cu aceste evenimente sunt cauza dispoziţiilor şi comportamentelor noastre.

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, un program original de coaching şi dezvoltare personală, București, din 16 septembrie

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *