Marea problemă este că multe dintre convingerile noastre au un caracter inconştient. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Practic, noi nu mai ştim de existenţa lor. Ele s-au fomat cândva, în anumite contexte de viaţă, foatre multe în copilărie. Astfel, am luat nişte decizii privind persoana noastră, lumea aceasta, semenii nostri şi pur şi simplu, ne comportăm şi gândim în termenii acestor credinţe fără să mai punem la îndoială validitatea lor.
Este de foarte multe ori evident că ceea ce afirmăm nu este adevărat şi cu toate acestea continuăm să gândim în aceşti termeni şi să ne lăsăm influenţaţi de acele gânduri fără să ne mai punem nici un fel de întrebări. Gândul asta este adevărat sau fals?
Invitaţia este să începem să ne punem în discuţie aceste gânduri. Cum se identifică o convingere limitativă? Uneori, la nivelul vieţii cotidiene. Este important să vedem ce efect au asupra noastră evenimentele şi în ce situaţii ne tulburăm. Cum trăim aceste credinţe şi cum se proiectează ele în comportamentul nostru? Credinţele iraţionale, adică acele adevăruri false pe care le investim, fac din viaţa noastră un loc în care se trăieşte dificil.
Viaţa noastră nu este dificilă neapărat din cauza salariului insuficient (deşi obiectiv vorbind, lucrul acesta ne poate crea dificultăţi), ci în primul rând din cauza felului în care gândim.
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 7 şi 14 decembrie
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, București, din 16 septembrie
Ateliere de dezvoltare personală