Când rana pe care mi-ai făcut-o m-a ajutat să văd cerul din mine,
am înţeles mai bine îndemnul Mantuitorului: ‘Iubiţi-vă dușmanii’.
Daniel Fusărea
2. Iertarea este esențială pentru a ne curăți inimile de mânie şi ură.
3. Iertarea este o virtute înaltă, de aceea avem nevoie de ajutor pentru a o dobândi.
4. A nu ierta înseamnă o povară sufletească. În aceste condiţii bucuria nu este posibilă.
5. Când iertarea devine o atitudine în viaţa noastră, trăim răsplata unui sentiment din ce în ce mai profund de libertate.
6. La început răzbunarea poate să fie plăcută, iar încercarea de a ierta ne poate sfâşia inima de durere. Pe termen lung însă resentimentele ne îmbolnăvesc şi ne iau bucuria de a trăi, dar iertarea ne aduce pace şi veselie.
7. Iertarea nu este o bagatelă, ci necesită uneori o trudă până la limita posibilităților omeneşti. De aici încolo avem nevoie de rugăciune pentru a primi ajutorul lui Dumnezeu.
8. Acordarea iertării este o practică veche în mănăstiri înaintea începerii postului.’Iartă-mă frate şi Dumnezeu să te ierte’.Prin iertare punem început bun lucrării care tocmai urmează să înceapă.
9. Când avem curajul şi umilinţa de a spune ‘iartă-mă’ acordăm o șansă nesperată de a repara relaţii profund afectate de vechi conflicte.
10. Atâta timp cât mândria este mai puternică decât disponibilitatea de a ne smeri, este greu să spunem ‘iartă-mă’ şi astfel relaţiile dintre oameni continuă să sufere.
11. Când iertăm, tulburarea noastra emoţională dispare şi odată cu ea şi stresul cu toate consecinţele lui.
12. Exerciţiul este indispensabil dacă vrem să facem din iertare o deprindere a vieții noastre.
13. Lucrul asupra furiei şi durerii ne apropie de momentul salutar în care putem cere şi acorda iertarea.
14. De foarte multe ori resentimentele își au originea în aşteptările noastre nerealiste faţă de semeni. Să ne reducem pretențiile şi astfel vom putea să iertam mai uşor.
15. Pentru un om al tradiţiei spovedania este garanţia că am fost iertaţi.
16. Uneori a acorda iertarea înseamnă să ne răstignim pur şi simplu egoul. De aceea de foarte multe ori păstrăm resentimente până la sfârșitul vieții cu tot cortegiul de implicații asupra sănătăţii fizice şi sufleteşti.
17. Iertarea este o alegere greu de pus în aplicare atunci când rănile au fost adânci, dar înțelepții dintotdeauna spun că merită cu prisosință.
18. Iertarea este modul prin care putem să refacem comuniunea dintre noi.
19. Un mod de a verifica dacă iertarea noastra a fost din inimă este disponibilitatea de a ne ruga pentru cel căruia i-am acordat iertarea.
20. Chiar dacă uneori este un lucru dificil, iertarea este posibilă. Însuşi Hristos ne-a îndemnat să o acordăm în mod repetat.
21. Când iertăm, inima noastră se curăţeşte de întinăciunea răutăţii şi a păcatelor. În noi coboară Duhul Adevărului care mângaie şi mântuieşte sufletele noastre.
22. În iertare omul se aseamănă cu Dumnezeu, măsura la care Mântuitorul însuși ne cheamă.
23. Dacă iubirea este adevărata noastră măsură, atunci iertarea este modalitatea de a o recupera şi păstra.
24. Uneori iertarea este atât de dificilă încât atunci când totusi se produce este cu siguranţă expresia unui dar divin.
25. Iertarea este o experiență care nu poate fi trăită din vârful buzelor, ci doar din adâncul inimii; o inimă capabilă să vadă drama celuilalt si să exprime compasiune şi iubire. Este condiția care împlinește îndemnul: Iubiţi-vă duşmanii.
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, un program original de coaching şi dezvoltare personală
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”
Ateliere de dezvoltare personală
Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)