- Dacă oamenii îşi pot schimba o convingere limitativă la orice vârstă, atunci şi înnoirea vieţii este posibilă la orice vârstă.
- Atunci cand investim cu valoare de adevăr convingeri negative, ne sabotăm viaţa şi ne împiedicăm să avem o stare de bine.
- Curajul de a ne pune în discuţie vechile convingeri, este începutul înnoirii vieţii.
- A ne accepta pe noi înşine cu toate ale noastre este temeiul unei vieţi libere.
- Renunţarea la vechile convingeri limitative este condiţia necesară pentru înnoirea minţii.
- Ca să pot să-mi exprim iubirea în relaţie cu ceilalţi, mai întâi trebuie să-mi accept emoţiile care mă tulbură şi mă apasă. Astfel, fricile, resentimentele şi tristeţile mele nu mă vor mai împiedica să fiu aproape de semeni.
- Să lăsăm lucrurile care nu ne plac la noi să iasă la suprafaţă şi să le acceptăm, iar în felul acesta ele îşi vor pierde puterea pe care o exercită asupra noastră atunci când ne îndârjim împotriva lor.
- Adevărata comuniune între oameni nu poate fi trăită decât în libertate. De aceea, în orice relaţie este esenţial să rămânem noi înşine.
- Durerea este absenţa iubirii, aşa cum întunericul este absenţa luminii.
- Voi sunteţi lumina lumii, a spus Mântuitorul. Fiecare dintre noi are puterea de a lumina cu darurile sale şi cu vocaţia la care este chemat un colţişor din această lume.
- Nu o viaţă mai bună ne lipseşte de cele mai multe ori, ci disponibilitatea de a avea o perspectivă pozitivă faţă de viaţă aşa cum este ea.
- Fericirea este în noi. Tot ce avem de făcut este să deschidem uşa sufletului cu cheile potrivite: smerenia, lacrimile, blândeţea, dreptatea, milostenia, curăţia inimii, pacea, pătimirea pentru cele bune. Să ne bucurăm!
- Abundenţa se naşte din gândurile noastre de recunoştinţă. Astfel, devenim capabili să trăim sentimentul plenitudinii în fiecare aspect al vieţii.
- În spatele resentimentelor noastre adânci se ascund nevoi neîmplinite. Doar printr-o acordare deplină a iertării ne putem elibera energiile creatoare ale sufletului.
- Când ierţi, eşti binecuvântat de Dumnezeu, pentru că iertarea este expresia iubirii, iar Dumnezeu este iubire.
- Când mă gândesc prea mult la ziua de mâine, risc să nu mai trăiesc binecuvântările clipei. Ajungă-I zilei fericirea ei.
- Cea mai înaltă măsură a vindecării sufleteşti o trăim atunci când iubirea noastră pentru celălalt merge dincolo de adversitatea lui faţă de noi.
- Este de dorit să facem lucruri trecând prin frică, nu să aşteptăm să treacă frica pentru a face lucruri.
- Frica ne însoţeşte întotdeauna acolo unde pot să apară pericole sau perspectiva eşecului. Putem, însă, trece prin ea, cu încrederea fundamentală în bine, care poate deveni temeiul biruinţelor noastre de zi cu zi.
- Frica este o expresie a conflictului. Acolo unde este congruenţă, se instalează pacea iar frica dispare.
- Atâta timp cât valoarea mea va depinde de părerea altora, frica de oameni va persista.
- Să mergem mai la adânc, în cele mai obscure zone ale fiinţei noastre şi acolo vom descoperi lumina.
- Atâta timp cât problemele rămân în interior şi nu sunt scoase la lumină, procesele de vindecare nu se pun în mişcare. Avem nevoie de provocări.
- Frica este, probabil, cea mai importantă frână existenţială. Atâta timp cât suntem prinşi cu această greutate, nimic nu se mişcă.
- De foarte multe ori, originea suferinţei este undeva în afara noastră. De fiecare dată, însă, rezolvările ei sa află undeva în interiorul nostru.
- Viaţa este uneori dramatică, dar de cele mai multe ori îi putem zâmbi.
- Starea de bine este un rezultat al raportului adecvat cu sine şi cu ceilalţi.
- Conştiinţa propriei identităţi este temelia unei vieţi congruente, trăite cu sens.
- Să gândeşti ca un ratat şi să te aştepţi la succes poate fi un mod simplu de a defini iraţionalitatea.
- Orice împlinire şi prea plin se transformă într-o revărsare, nu poate fi altfel. În felul acesta, viaţa noastră devine un dar.
- Să trăieşti fără emoţii este ca şi cum ai trăi fără semnificaţie şi implicit fără o direcţie în viaţă.
- Omul nu îşi poate satisface nevoile cu fantasme, ci doar cu soluţii concrete, congruente cu natura şi vocaţia lui. Fantasmele sunt compensari care ne lasă întotdeauna înfometaţi şi în final ne îmbolnăvesc.
- Întotdeauna drumul spre comuniune şi intimitate trece printr-un deşert al cărui liman este mult timp doar o ipoteză. Recomandarea unui sfânt român: Răbdare, răbdare, răbdare.
- Trebuie să creăm un spaţiu de înţelegere în relaţia cu semenii, iar asta înseamnă să ne raportăm la celălalt dintr-o perspectivă empatică şi compătimitoare.
- Nobleţea nu stă în lucruri exterioare ci în calitatea trăirilor noastre lăuntrice.
- Realitatea se poate schimba după ce o accepţi, niciodată înainte.
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, un program original de coaching şi dezvoltare personală, București, din 16 septembrie
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”
Ateliere de dezvoltare personală