Testimonial Procesul Înnoirii Minţii: „E chinuitor să fii femeie”

Testimonial PIM Mary P.

Experiența mea de lucru cu PIM este de o singură încercare, dar poate că tocmai acest fapt face mai relevantă mărturia mea legată de acest proces.

Recunosc că știam de PIM de mai mult timp, mai participasem la ateliere până să mă hotărăsc să lucrez, dar aveam îndoieli, nu puteam să cred că e suficient să îți schimbi gândurile pentru a-ți îmbunătăți viața, mi se părea prea simplu.

Acum, dacă e să mă gândesc logic și nu emoțional, schimbarea gândurilor, credințelor este suficientă pentru a declanșa o schimbare la nivel comportamental, deoarece gândurile noastre sunt programe după care acționăm în viață. ”Cum îți sunt gândurile, așa îți e viața”, ne învață și starețul Tadei.

Lucrul cu PIM mi-a arătat că, deși procesul pare simplu din exterior, de fapt nu îl simți chiar așa în interior, e o încărcătură emoțională pe care dacă nu înțelegi că e important să ți-o asumi și să treci prin emoție, procesul poate funcționa mai greu apoi, căci înseamnă că nu ești dispus să îți schimbi credința. Sigur, lucrurile diferă în funcție de credința pe care vrei să o schimbi și de implicațiile ei în viața ta. Cu cât credința are implicații mai profunde, cu atât va avea o încărcătură emoțională mai mare. Aceste concluzii nu le puteam trage lucrând o singură dată cu PIM, dar am văzut suficiente procese care să mă ajute să înțeleg că așa stau lucrurile.

Ce m-a împiedicat să lucrez a fost dificultatea mea de a-mi identifica credințele iraționale. Recunosc că nu am încă antrenamentul necesar de a o face, dar fac progrese. E greu să le identific, pentru că ele sunt de cele mai multe ori în inconștient și ies la suprafață pentru puțin timp, în timp ce spun o glumă ”nevinovată” de exemplu, sau printr-un gând care vine și pleacă imediat, astfel că dacă nu sunt atentă nici nu știu că mă ghidez, de fapt, după acea credință irațională.

Având în vedere că mă simt un om normal, care funcționează în parametri normali, pot spune că toți avem astfel de credințe iraționale, chiar dacă nu ne dăm seama că ele există. Doar dacă ajungem la sfințenie ele dispar, pentru că atunci omul e ghidat de Duhul Sfânt, dar cu siguranță nu e cazul meu. Eu sunt doar o nevrotică obișnuită care, observată din exterior, funcționează în parametri normali.

Mărturia mea e legată de schimbarea unui comportament pe care nu știam că îl am din cauza unei credințe iraționale. Nici când am conștientizat credința nu am făcut legătura clară între ea și acel comportament. Observam la mine și nu puteam să îmi explic de ce, nu reușeam să găsesc nici o explicație logică în acest sens, că eram destul de încordată. Chiar și când mă duceam la cinematograf aveam tendința să stau mai încordată decât ar fi fost normal, astfel că eu nu puteam să stau rezemată de spătarul scaunului. Dacă veneam de undeva cu un rucsac în spate, aveam tendința să îl țin în spate mai mult decât era necesar, până când ajungeam la destinație. O mică ”ciudățenie” a mea.

Am mers în iunie 2016 la Dobrețu unde stagiul a presupus lucrul cu PIM, astfel că de data aceasta am lucrat și eu. Într-una din acele zile de atelier mi-a venit prin minte un gând care risca să plece foarte repede din conștient, anume că “e chinuitor să fii femeie”. Mi-am dat seama atunci că e o credință irațională, viața poate fi ușoară sau grea în funcție de cum ți-o faci. Am identificat consecințele acestei credințe, am ajuns la concluzia că mi-am complicat viața mai mult decât era necesar și asta a fost. La sfârșitul stagiului am plecat spre București.

În timp, am observat că, fără nici o explicație evidentă, încordarea mea a dispărut. Abia atunci am făcut legătura între comportament și credința irațională lucrată la Dobrețu. Ce e evident de aici? În spatele unui comportament irațional se află o credință sau, din ceea ce am văzut la alții, o rețea de credințe iraționale. Odată identificate, asumate și schimbate se schimbă și comportamentul. De multe ori nici nu ne dăm seama că lucrurile se întâmplă așa, deoarece intră într-un firesc.

Lucrul cu PIM se adresează în primul rând oamenilor obișnuiți care, poate că nu au neapărată nevoie de acest proces. Recunosc că și eu m-am gândit că în anumite privințe din viața mea merge și așa, inclusiv în privința încordării. Era, până la urmă, doar o ”ciudățenie” a mea, și hei, să fim serioși, toți avem micile noastre ”ciudățenii” (fiind o generalizare, tinde spre credință irațională… ). Dar dacă pot obține o calitate mai bună a vieții mele de ce să nu o fac? Dacă pot să mă simt și mai confortabil de ce să nu îmi doresc să îmi îmbunătățesc viața?

Singurele ”riscuri” pe care le-am identificat au fost expunerea și trecerea prin emoții ca teamă, rușine, am devenit mai vulnerabilă pe moment. Însă expunerea e un mare beneficiu, în fapt, căci pe mine m-a învățat să îmi dau masca jos și să fiu autentică, să mă accept așa cum sunt, să învăț să mă iubesc pentru că exist, nu pentru nu știu ce mare realizare, căci aceasta e singura condiție suficientă pe care mi-o pune și Dumnezeu ca să mă iubească – e suficient să exist. Iar trecerea prin rușine și teamă o văd iar ca pe un mare beneficiu, căci întărește dorința de a schimba convingerea. Lucrând cu PIM, în timp ce lucramm-am simțit, într-adevăr vulnerabilă. Dar am ajuns la concluzia că prin vulnerabilitate se leagă prieteniile autentice și trainice, nu când îmi pun măști. Plus că, asumându-mi vulnerabilitatea, devin mai puternică, în fapt, pe termen lung.

Travaliul poate fi greu, al meu a fost de intensitate medie, dar durează o oră sau poate un pic mai mult, ori chiar un pic mai puțin. În schimb beneficiile sunt pe viață. Așa cum ne asumăm riscul durerii și al expunerii când mergem la dentist, știind că asta ne ajută să fim sănătoși, lucrul cu PIM ține, până la urmă, de igiena mintală normală, necesară oricărui om.

Repet, absolut orice om care nu a ajuns la sfințenie, deci normal, are credințe iraționale pe care să le lucreze și care au implicații mai mici sau mai mari în viața sa. Important e să avem dorința sinceră de a le descoperi și de a le schimba cu credințe adecvate, adaptative, astfel încât să ne putem bucura de o viață și mai împlinită decât o avem deja. Iar PIM poate fi un instrument util care să ne ajute în atingerea acestui obiectiv – dezvoltarea personală și îmbunătățirea vieții.

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, Bucureşti, 14 şi 21 martie

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza