Formare în Eneagramă, 18 mai – 14 decembrie

PRIMA ȘCOALĂ DE STUDIU AL ENEAGRAMEI DIN ROMÂNIA
Formare susținută de Daniel Fusărea – Coach

Formarea se va desfășura și online

Într-un pământ nou nu există o cale pe care să pășești, ci pe măsură ce pășești, lași în urma ta o cale.

Fiecare dintre noi are de purtat o cruce, de parcurs un labirint și de traversat un hățiș în care de mult ori ne-am sfâșiat chipul și inima. Aceasta este condiția noastră. Eneagrama ne propune un exercițiu de descoperire, de cunoaștere de sine, astfel încât să depășim robia complexelor, conflictelor și iluziilor, înțelegând logica paradoxală a vindecării prin confruntarea cu adâncurile ființei și integrarea luminilor și umbrelor personalității.

CE ESTE ENEAGRAMA?

Eneagrama este un cuvânt grecesc și face referire la o figură geometrică, o stea cu nouă colțuri. Este un sistem de studiu al personalității, un instrument al cunoașterii de sine.

În acord cu tradiția spirituală, Eneagrama identifică nouă tendințe principale, nouă pasiuni care ne influențează inconștient și ne condiționează comportamentul. Acestea sunt: mânia, orgoliul, înșelătoria (vanitatea), invidia, avariția, frica, lăcomia, excesul (desfrâul), lenea.

Deși toate aceste condiții coabitează în fiecare dintre noi, tindem să privilegiem una dintre ele, aceasta devenind tendința noastră principală.

Pe lângă această componentă dezvoltăm și un registru al excelenței, o forță fundamentală. În noi coexistă nouă astfel de forțe: perfecțiunea, dragostea, capacitatea de a reuși, creativitatea, cunoașterea, loialitatea, optimismul, curajul, capacitatea de susținere. Una dintre aceste forțe devine registrul nostru potential de excelență.

Combinarea unei tendințe capitale versus forțe fundamentale conturează nouă profile de personalitate, nouă tipologii umane. Fiecare dintre noi aparținem, în mod fundamental, unui singur tip de personalitate: unu, doi, … nouă.

În această alcătuire de aspecte pozitive și negative rezidă atât potențialul evolutiv (spre integrare) cât și cel regresiv (spre dezintegrare), al ființei umane.

Enegrama permite o cartografiere extraordinară a fiecarui profil de personalitate în parte, dar și al ansamblului celor nouă.

Este un sistem dinamic care ne arată cum funcționează fiecare dintre noi în interiorul propriului tip (percepții, motivații, tendințe principale, patologie, potențial evolutiv, excelența și virtuți) dar și relațiile pe care le avem cu celelalte tipuri (influențe pozitive sau negative).

ENEGRAMA MODEL PSIHO-SPIRITUAL

Din ce în ce mai multe persoane sunt preocupate în a stabili o punte între dezvoltarea psihologică și viața spirituală; între presonalitate și exprimarea ei adecvată în lume, pe de o parte, și lumea sufletului conectată la divin și eternitate, pe de altă parte.

Pentru omul contemporan deconectat în mod dramatic de sine și de sacru, Enegrama este un instrument care permite:

 • La nivel psihologic să conștientizăm că personalitatea noastră este blocată într-un comportament condiționat;
 • La nivel spiritual să stabilim repere pentru a ne regăsi esența profundă a ființei noastre, accesul la sens.

Ea devine astfel un model psihospiritual conectat atât la tradiția spirituală (virtuțile tradiției creștine și felul în care pot fi ele dobândite), cât și la datele cele mai recente ale neuropsihologiei și clinicii (percepții, motivații, comunicare, mecanismele de apărare, structuri de personalitate, etc…)

Unul dintre cei mai importanți factori ai credibilitații sistemului vine din extraordinara concordanță cu datele observației curente, verificabile în mod nemijlocit, devenind astfel accesibilă tuturor celor interesați fără a exista necesitatea unei specializări anterioare.

Etape

În esență, Eneagrama are în vedere trei aspecte:

 • Cunoașterea de sine:

Tipul de personalitate, mecanismele de apărare, puncte forte și slabe, percepțiile, evitările, motivațiile inconștiente, direcțiile de integrare/dezintegrare, securitate/stres.

 • Dezvoltare personală:

Modelul funcționează ca o hartă a psihicului care ne oferă indicații precise privind automatismele noastre de gândire, simțire și comportament, filtre de percepție limitative, compulsii, pasiuni.

 • Integrare, plenitudine:

Echilibru structuro-funcțional, alegeri libere, creativitate, virtute, accesul la sacru.

Diagrama

În ce privește reprezentarea grafică a sistemului, putem observa cu ușurință,  că este compusă din trei elemente: un cerc, un triunghi și o figură cu șase laturi numită hexadă.

Vârfurile triunghiului și cele ale hexadei se regăsesc în nouă puncte echidistante pe suprafața cercului, cele nouă puncte reprezentând bazele celor nouă tipuri de personalitate.

Această diagramă reprezintă diferitele componente ale psihicului nostru și dinamica lor internă.

Astfel, cu ajutorul Eneagramei și a reprezentărilor ei grafice, diversele fațete ale personalității noastre, amestecate și contradictorii la o primă vedere, vor căpăta o extraordinară coerență și comprehensibilitate.

În concluzie, Eneagrama este un instrument de cunoaștere și dezvoltare al personalității umane. Ne arată cum suntem alcătuiți, faptul că privilegiem o anumită trăsătură, felul în care comportamentele și obiceiurile noastre sânt legate de motivațiile profunde. Ne permite să ne recunoaștem tipul de bază și ne arată direcția în care este esențial să lucrăm. Este un instrument universal, fiind aplicabil tuturor oamenilor de peste tot, din totdeauna.

Sfera de interes cuprinde: viața spirituală, psihologie, corporații, relații de cuplu, educație, viață personală.

Astăzi, Eneagrama este studiată și promovată la cel mai înalt nivel: în universități, mai ales SUA (Stanford, de exemplu), în Coaching, consiliere, psihoterapie, parenting etc.

Care este tipul dumneavoastră de personalitate?

CELE NOUĂ TIPURI DE PERSONALITATE

TIPUL 1

 • Excelenţa lor: rigoare personală şi idealuri elevate.

Se raportează la un cod de comportament, fiind convins că trebuie să fie perfect pentru a fi acceptat. Tolerează greu imperfecţiunile, căutând permanent căi de ameliorare. Această percepţie acută a lucrurilor care nu merg îl fac să simtă furie, o furie care rămâne în interior, neexprimată ca dealtfel şi celelalte emoţii. Sunt persoane responsabile, iar munca trece înaintea plăcerii şi a exprimării dorinţelor.

Este important să înveţe să observe lucrurile pozitive, să-şi dezvolte flexibilitatea şi să experimenteze plăcerea şi relaxarea.

TIPUL 2

 • Excelenţa lor: capacitatea de a iubi.

Este afectuos, atent şi caută permanent să ajute. Se ocupă de ceilalţi, percepându-le în mod intuitiv aptitudinile şi posibilităţile. Această orientare îl face să-şi ignore propriile nevoi, dar şi să se simtă mândru de imaginea de persoană iubitoare. Frecvent, joacă rolul de eminenţă cenuşie şi are nevoie ca ceilalţi să aibă nevoie de el.

Este important să înveţe să-şi exprime propriile dorinţe şi să descopere că pot fi acceptaţi şi fără să dăruiască neapărat ceva.

TIPUL 3

 • Excelenţa lor: capacitatea de a acţiona şi de a reuşi.

Este energic, eficient şi are mereu ceva de făcut, ambiţios, vrea ca succesul să-i fie atribuit, fiind dispus să-şi modifice imaginea în funcţie de aşteptările celuilalt, dezvoltând astfel, aparenţe înşelătoare. Se identifică cu ceea ce face, iar reuşita profesională îi ocupă aproape tot timpul, lăsându-şi deoparte sentimentele.

Este important să înveţe să-şi încetinească ritmul, să-i asculte pe ceilalţi şi să accepte că pot sa fie iubiţi aşa cum sunt.

TIPUL 4

 • Excelenţa lor: creativitatea şi simţul frumosului.

Sunt persoane romantice, aflate în căutarea frumosului, sensibil şi cu sentimente puternice. Aceasta îi face să se simtă diferiţi de ceilalţi, chiar neînţeleşi şi să perceapă intens ceea ce au ceilalţi, iar ei nu. Astfel, pot resimţi invidie. Au nevoie sa dea un sens vieţii, să se exprime creativ şi să trăiască momente unice, de mare intensitate.

Este important să înveţe să valorizeze ceea ce este accesibil aici şi acum, să-şi stăpânească şi echilibreze emoţiile.

TIPUL 5

 • Excelenţa lor: cunoaştere şi precizie.

Sunt persoane solitare, retrase în lumea lor interioară, preocupate să înţeleagă lumea, fără, însă, să participe prea mult. Caută să absoarbă cât mai multe informaţii şi să ofere cât mai puţine posibil. Astfel, manifestă o atitudine generală de avariţie. În ceea ce priveşte timpul şi persoana lor, au nevoie de singurătate mai mult decât majoritatea oamenilor. Nu le place să vorbească despre sentimentele lor, trăind cât mai autonom, eventual cu minimum de resurse, dar fără complicaţii.

Este important să înveţe să vorbească despre el însuşi, să descopere viaţa şi bucuriile ei.

TIPUL 6

 • Excelenţa lor: loialitatea.

Sunt persoane devotate, cărora le place să fie integrate într-o structură stabilă (organizaţie, familie, grup). Au în vedere, permanent, lucrurile care ar putea să le ameninţe securitatea, imaginându-şi scenariile cele mai rele cu putinţă. Asta îl face să experimenteze frica. Confruntat cu pericolul dispune de două strategii: fuga (fobic) sau atacul (contrafobic). Are tendinţa să se îndoiască de lucruri şi de oameni, inclusiv de el însuşi. Însă atunci când se angajează devine foarte loial.

Este important să înveţe să observe lucrurile care merg bine, să-şi construiască alternative, să devină conştienţi de reuşitele lor şi să devină astfel, mai încrezători în sine şi în viaţă.

TIPUL 7

 • Excelenţa lor: capacitatea de a se bucura de viaţă şi optimismul.

Este, în general, o persoană dinamică, veselă şi comunicativă. Îi place să realizeze proiecte noi, este polivalent şi capabil de asociaţii de idei multiple. În căutare de experienţe stimulatoare, tinde să consume fără moderaţie, devenind lacom. Are aptitudini pentru sinteză, creativitate, planificare, dar evită sarcinile laborioase şi repetitive.

Este important să înveţe să rămână în sarcini, chiar dacă este neplăcut, pentru a câştiga în profunzime, pentru a-şi dezvolta rigoarea, tenacitatea şi implicarea.

TIPUL 8

 • Excelenţa lor: puterea şi curajul.

Este o persoană cu o energie deosebită. Priveşte viaţa ca pe un raport de forţe şi sunt dispuşi să se lupte pentru dreptate. Caută, adesea, confruntarea cu scopul de a cunoaşte poziţia celorlalţi. Ar vrea să controleze apretot ce îi înconjoară, iar îndată ce-i scapă ceva tinde să se înfurie, devenind excesiv. Se consideră un justiţiar, fiind pregătit să-şi apere apropiaţii. Pe de altă parte, căutând puterea este dispus să se folosească de punctele slabe ale celorlalţi pentru a ajunge la ea.

Este important să înveţe să-şi admită vulnerabilitatea, să conştientizeze că îi pot răni şi intimida cu excesele lor comportamentale şi, de asemenea, că exista şi alte căi în afară de forţă.

TIPUL 9

 • Excelenţa lor: capacitatea de susţinere şi acceptare.

Sunt persoane conciliante, creând în jurul lor o atmosferă de calm. Au o bună capacitate de a se pune în locul altor persoane, până la punctul la care uită de sine însuşi; tind să evite orice dezacord până la inerţie şi lene. Este înclinat să recunoască valabilitatea tuturor punctelor de vedere. De asemenea, îi este greu să facă diferenţa între ce este important şi ce nu. Astfel, a face o alegere devine un lucru foarte dificil. Pentru a evita o asemenea situaţie, se refugiază în rutină şi se opune, atunci când nu doreşte un lucru, printr-o imensă forţă de inerţie.

Este important să înveţe să devină conştienţi de punctul lor de vedere, să se descopere pe sine, să înveţe să-şi asume riscuri.

APLICAȚII ALE ENEAGRAMEI ÎN COTIDIAN

 • Cum să te înțelegi cu cele nouă eneatipuri

Persoanele care aparțin eneatipurilor diferite au așteptări diferite de la ceilalți, nu dau același înțeles cuvintelor, se exprimă într-un fel care le fac evidente mecanismele. A înțelege limbile celor 9 profiluri ale Eneagramei este o condiție a relației pozitive cu ei.

 • Cele nouă eneatipuri la lucru

Universul antreprenorial are ca particularitate expresia personalității noastre care este încadrată în norme pe care le cunoaștem și pe care suntem obligați să le respectăm. Fiecare eneatip are maniera sa de a o face.

Aceste două capitole sunt complementare: comunicarea cu eneatipurile se adaugă mecanismelor descrise de la începutul acestei cărți, iar utilizarea eficientă înseamnă să comunicăm eficient cu cele nouă eneatipuri.

 • Dinamica relațiilor de cuplu

Cuplul poate fi un loc de emoții puternice, de satisfacții și plăcere, dar și de evoluție, suferință și maturizare. Având în vedere existența celor nouă tipuri, putem vorbi de 45 de combinări posibile, 45 de dinamici relaționale.

 • Eneagrama copiilor – abordarea celor mai frecvente 10 probleme
 • Eneagrama societății. Vindecând sufletul vom vindeca lumea.
 • Înțelegerea culturilor

O companie/țară este un agregat de indivizi reuniți în jurul unei culturi comune (provenind din creierul uman). Această cultură are caracteristici umane și poate fi descrisă de un eneatip.

Forța principală (talent, valori autentice)
Virtute
Ce are importanță
Mecanism de apărare

DEZVOLTARE PERSONALĂ CU AJUTORUL ENEAGRAMEI

Pe cât de fascinantă este descoperirea eneagramei pentru ceea ce ne învață despre noi înșine sau despre ceilalți, însușirea modelului nu se face cu adevărat decât realizând că el are sens doar întru un praxis care ne face să trecem de la statutul de persoană dominată de către egoul său la cel de ființă liberă.

 • Abandonarea automatismelor

Egoul este un fel de somn hipnotic care ne împiedică să vedem realitatea. Diferitele mecanisme care le provoacă pot fi observate, identificate și oprite cu scopul de a te trezi și de a prelua cârma propriei vieți.

 • Redescoperirea adevăratei tale ființe

Evoluția personală se face în mai multe dimensiuni: adaptarea egoului la lume, dezvoltarea conexiunii la esență și lărgirea atenției la toate nivelurile ființei. Este important să distingi aceste diferite obiective și să utilizezi metodele potrivite fiecăruia dintre acestea.

 • Eneagrama într-un parcurs de coaching

Eneagrama este un instrument prețios de acompaniere, fiind congruentă pe deplin cu obiectivele generale ale coachingului: creșterea conștiinței de sine, acceptarea de sine și dezvoltarea pesonală.

 • Elemente de consiliere spirituală

Eneagrama și păcatele capitale: o abordare psihospirituală.

Iisus și eneagrama.

 • Eneagrama și psihoterapia

Prin identificarea tipului sau eului fals, un terapeut poate înțelege natura rănilor acunse ale clientului și poate înțelege mai bine așteătările și percepțiile acestuia.

 • Eneagrama și Procesul Integrării Umbrei

Zona umbrelor personalității echivalează cu ceea ce în contextul eneagramei se numește aria de evitare. Acestea sunt părți din noi înșine pe care le consideăm neacceptabile, deranjante sau chiar intolerabilă penru ca nu se potrivec cu imaginea noastră idealizată despre sine

 • Eneagrama și convingerile limitative

Convingerile despre sine, ceilalți și lume au un impat profund asupra vieții noastre. De cele mai multe ori, acestea apar fără ca noi să fim conștienți de acest lucru. Cu cât o convingere este mai adânc înrădăcinată, cu atât influența ei este mai puternică și implicit, mai greu de pus în discuție, astfel încât să fie eliminată și schimbată. De aceea, avem nevoie de un instrument puternic pentru a o dezrădăcina și schimba.

 • Procesul Înnoirii Minții și eneagrama

PIM este un instrument cu ajutorul căruia ne putem elibera de convingerile limitative și le putem înlocui cu altele noi, adaptative.

Fiecare tip de personalitate conform eneagramei are o convingere limitativă fundamentală și o adevărată rețea de alte convingeri care gravitează în jurul acesteia limitând astfel posibilitățile de dezvoltare ale persoanei.

Cu ajutorul PIM putem schimba aceste convingeri limitative tipologice astfel încât persoana să își recupereze adevărul profund care îi va facilita procesul de vindecare și dezvoltare personală.

Formare în Eneagramă, din 18 mai; Bucureşti şi online

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza