Formator: Daniel Fusărea – coach
Dragi prieteni,
A fost un an 2020 plin de incercari, asa cum nu am mai avut pana acum. Am trait o experienta de incertitudine generala care a amplificat anxietatea si reactivitatea oamenilor. In acest context, a vorbi despre REZILIENTA sau capacitatea de a face fata cu bine incercarilor vietii, este un subiect mai actual decat oricand.
Va propun o calatorie in lumea REZILIENTEI si a dezvoltarii personale, invitandu-va sa participati la programul “Dezvoltarea rezilientei cu Procesul Innoirii Vietii”. Vom beneficia impeuna de sansa unui moment fondator pentru o reinnoire personala profunda.
Un program pentru dezvoltarea rezilientei începe luni, 18 ianuarie.
24 de ateliere + 30 de ore bonus
Informatii si înscrieri la tel. 0722716075
Fiecare dintre noi se va intalni pe pacursul vietii cu dificultati care ne pot destabiliza, dar in pofida acestor lucruri, putem ramane in mod fundamental sanatosi si astfel sa ne reluam procesul de evolutie si de dezvoltare personala.
CE ESTE COACHING-UL?
Tot mai multe persoane devin preocupate astazi de excelenta si dezvoltare personala.
Coachingul ne ofera instrumentele si cadrul pentru a obtine rezultate mai bune in viata si activitatile noastre. Desi, exista practic dintotdeauna, a devenit acum o necesitate explicita.
Vocatia coachingului este sa ghideze persoanele astfel incat acestea sa-si depaseasca problemele launtrice, sa-si activeze resursele si sa-si atinga obiectivele care raspund unor nevoi profunde.
Acesta este contextul in care ne vom descoperi resursele de REZILIENTA si ne vom antrena pentru a face fata incercarilor vietii.
Prin urmare, clarifica-ti nevoile, construieste-ti obiective, activeaza-ti resursele, priveste in fata provocarile, treci prin frica (frica de esec, evident) si implineste-ti potentialul prin realizari pe masura.
PROCESUL INNOIRII VIETII
Realitatea este una sinugra. Modelele depre realitate pot fi insa diverse. Asa cum oamenii au creat harti pentru teritoriu, astfel incat sa se poata deplasa in cunostiinta de cauza, tot asa au aparut harti ale teritoriului uman, ale teritoriului psihic si sufletesc.
Plecand de la o seie de observatii personale si studiind atent o diversitate de perspective, am identificat existenta unor conditii universale pe care le-am integrat intr-un model intitulat “Procesul Innoirii Vietii” si de asemenea, intr-o diagrama a umanului.
ABORDARI UTILIZATE IN PROCESUL INNOIRII VIETII
Procesul Innoirii vietii propune un evantai de instrumente inovatoare de coaching si dezvoltare personala. Programele acestei abordari reprezinta unitati distincte si pot fi insusite in mod independent:
* Procesul Integrarii Umbrei. Un intinerar spre unitatea fiintei
* Eneagrama. De la compulsie la alegeri libere
* Procesul innoirii mintii. Diagrama CNCE
* Modelul celor partru exigente esentiale ale vietii
* Cele patru functii majore ale personalitatii
* Modelul celor patru stiluri relationale
* Stiluri de management si leadership
Pentru fiecare dintre aceste module, exista un corpus conceptual si teoretic,dar si o dimensiune practica, ameliorativa si chiar terapeutica, acolo unde este cazul.
DIAGRAMA UMANULUI, O HARTA A CONDITIEI UMANE
Acest model considera persoana in integralitatea ei – planurile si functiile majore – si de asemenea, indica locurile proceselor de coaching si dezvoltare personala.
Diagrama umanului reprezinta o harta compacta a conditiei umane, care perminte orientarea clara, rapida si coerenta in realitatea complexa si concreta a persoanei.
Diagrama contine urmatoarele planuri: planul fizic, planul psihologic, planul relational si planul spiritual.
Planul psihologic contine doua componenete principale: eul si functiile personalitatii.
Dinamica acestor componente, ponderea si relatiile dintr ele, dar si raportul cu lumea, cu exteriorul, congruent si echilibrat pe de-o parte, dar si conflictual si incongruent, pe de alta parte, contureaza profilul global al persoanei: congruent, sinergic, unitar sau dimpotriva, incongruent, disociat, conflictual.
Demersul nostru are in vedere promovarea acelor procese care sustin echilibrul, dezvoltarea si implinirea persoanei cu ajutorul unor concepte, metode, tehnici si procedee inovatoare intr-un conext de coaching si dezvoltare personala, de antrenament individualizat.
SEMINARUL PROCESUL INNOIRII VIETII
Procesul innoirii vietii ofera un model original al umanului si in acelasi timp se constituie intr-un program cu aplicatii multiple:
> Dezvoltare personala si rezilienta
> Coaching
> Terapie
> Pedagogie
> Organizatie
> Comunicare
Acest model ofera o perspectiva integratoare, considerand fiinta umana ca un ansamblu bio-psiho-socio-spiritual.
Procesul are in vedere omul reunificat, in toate dimensiunile sale: corporal, psihologic, relational si spiritual.
10 MODULE DE COACHING PENTRU DEZVOLTAREA REZILIENTEI
Acest program contine o serie de module distincte, dar in acelasi timp integrate intr-un ansamble coerent, cu ajutorul diagramei umanului. In fiecare cadru de lucru, ne bazam pe instrumente practice, care ne permit dezvoltarea rezilientei si o innoire a vietii in toate planurile acesteia.
PLANUL FIZIC
CORP: FIINȚA UMANĂ ÎNTRE VISCERAL ȘI ACȚIONAL
Stilul de viață și promovarea sănătății
Corpul, mediator și suport al dezvoltării
CREIERUL – O NOUĂ PERSPECTIVĂ: NEUROGENEZĂ ȘI NEUROPLASTICITATE
Traseele neuronale noi și rolul lor în dezvoltarea personală și vindecare
Stocul” de trasee neuronale și funcția preventivă a acestora
PLANUL FIZIC
Planul fizic are în vedere elaborarea unor răspunsuri adecvate în raport cu nevoile biologice astfel încât să ofere confort fiziologic/ stare de bine și să promoveze sănătatea: nutriție, mișcare, odihnă, mediu sănătos (ecosistem), ambianță (mediu personal).
De asemeni avem în vedere corpul și în sensul de mediator/ suport al dezvoltării și vindecării psihologice și spirituale, cât și în planul comportamental/acțional (deprinderi, obiceiuri). Luăm în considerare și diversele sale funcții: respirație, postură, mișcare, destindere, voce, senzație.
MODULUL I
Dezvoltarea rezilientei și stare de bine
cu Bonding Therapy
Să trasformăm furia in dragoste, alienarea în intimitate, singurătatea în apartenență
Bonding-ul este un proces de grup care vizează depășirea afecţiunilor generate de nesatisfacerea nevoilor neurobiologice şi a celor psihosociale de bază și care au implicații majore în ce privește capacitatea de a face față provocărilor vieții. Nevoia de ataşament are o funcţie centrală. Nesatisfacerea acestei nevoi conduce la reprezentări de ataşament nesigure care generează stiluri relaţionale disfuncţionale și sentimente de neputință și eșec. Aceste modele sunt activate prin contact fizic şi exprimarea emoţiilor (fizic apropiat-emoţional deschis).
Aduse astfel în conştiinţă ele sunt schimbate treptat, prin restructurari cognitive succesive și experienţe emoţionale corective care conduc la o îmbunătăţire a competenţei psihosociale.
Controlul calităţii are în vedere:
* atingerea obiectivelor predefinite
* îmbunătăţirea comportamentului în relaţii
PLANUL PSIHOLOGIC
EUL ȘI FUNCȚIILE PERSONALITĂȚII
MODELUL CELOR DOUĂ EURI
> Eul, nucleu al persoanei umane
> Capacități și funcții ale Eului
> Eul condiționat conflictual
> Eul liber congruent
DE LA EUL CONDIȚIONAT LA EUL LIBER
Procesul integrării umbrei. Un itinerar spre unitatea ființei
Eneagrama. De la compulsie la alegeri libere
Procesul înnoirii minții. De la conflicte motivaționale la congruența dintre nevoi, convingeri și comportamente
Modelul celor patru exigențe fundamentale ale vieții. De la angoasă la plenitudine
MODELUL CELOR PATRU FUNCȚII ALE PERSONALITĂȚII. DE LA FUNCȚIILE PERSONALITĂȚII LA PROFILUL NOSTRU FUNCȚIONAL
Cele patru funcții ale personalității.
Caracteristici și implicații funcționale
Profilul nostru funcțional.
Nivele de dezvoltare ale funcțiilor personalității
MODELUL CELOR DOUĂ EURI
Eul, nucleu al persoanei umane
Conceptul de Eu reprezintă elementul central al modelului ca nucleu al persoanei/ persoanalității, ca loc al deciziei, al coordonării și al reprezentărilor fundamentale despre viață.
Ce este Eul? Acel sentiment al identității, un sentiment inconfundabil, care se exprimă prin acel „eu sunt”, „eu exist “ și care ne însoțește continuu din copilărie, pe parcursul întregii vieți.
Se raportează la lume preferând anumite modalități de expresie, anumite funcții și anumite planuri ale vieții (spiritual, psihologic, fizic, relațional).
De asemeni, Eul are o funcție fundamentală de reglaj: control, decizie, gestiune. Eul se proiectează și poate fi recunoscut în stilul de viață al persoanei implicând atitudini fundamentale față de sine, față de semeni, față de mediu și față de Dumnezeu.
Eul condiționat conflictual (nevrotic) și eul liber congruent (sănătos)
Avem în vedere două moduri fundamentale de exprimare ale Eului. Numim aceste moduri de exprimare Eul Condiționat Conflictual și Eul Liber Congruent.
La nivelul ECC persoana traiește o stare de conflict, de incongruență între nevoile, credințele și comportamentele sale.
La nivelul ELC persoana trăiește o stare de acord și de congruență între nevoile, credințele și comportamentele sale.
Modelul celor două Euri și nevoile umane
MODULUL II
Procesul Integrarii Umbrei –
Un itinerar spre unitatea fiintei
Ce este Umbra?
Umbrele sunt trasaturi de care nu mai vrem sa stim; trasaturi inabusite care inabusa ,la randul lor, fluxul vietii, creativitatea si bucuria.
Ele aduc cu sine rusinea, frica, mania, vinovatia si valuri de tulburare personala si relationala.
Umbra este ca un sac în care aruncăm tot ceea ce nu ne convine, tot ceea ce pare inacceptabil și pe care îl târâm după noi în condițiile în care acesta devine din ce în ce mai greu. Existența umbrei ne face să ne simțim dezbinați în interior și în relațiile cu ceilalți. Ținem la ofensele și la resentimentele noastre, uneori mai mult decât la viața însăși. În felul acesta fericirea ne scapă printre degete.
Formarea umbrei pleacă de la necesitatea universal umană de a ne simți acceptați. Prin urmare, eliminăm tot ceea ce ne-ar periclita acceptarea. Ceea ce suntem astăzi are legătură cu alegerile noastre timpurii, alegeri pe care le-am făcut cu scopul de a ne adapta acestei lumi, în esență pentru a supraviețui.
Procesul are în vedere:
Ce este umbra. Accepțiuni
Procesul constituirii umbrei. Cum se constituie și cum se manifestă fenomenul umbrei.
Procesul integrării umbrei. Integrarea polarităților și întoarcerea la unitatea ființei.
©Daniel Fusarea
MODULUL III
Eneagrama. De la compulsie la alegeri libere
Cele nouă aspecte tipologice (variante ale eului condiționat conflictual).
Tipurile de personalitate și credințele distorsionante fundamentale.
Conștientizarea, confruntarea și integrarea zonelor de evitare.
Integrare și alegeri libere (exprimarea personalității la nivelul eului liber congruent). Personalitatea rezilienta.
Ce este eneagrama?
Eneagrama este un cuvânt grecesc și face referire la o figură geometrică, o stea cu nouă colțuri. Este un sistem de studiu al personalității, un instrument al cunoașterii de sine.
În acord cu tradiția spirituală, Eneagrama identifică nouă tendințe principale, nouă pasiuni care ne influențează inconștient și ne condiționează comportamentul. Acestea sunt: mânia, orgoliul, înșelătoria (vanitatea), invidia, avariția, frica, lăcomia, excesul (desfrâul), lenea.
Deși toate aceste condiții coabitează în fiecare dintre noi, tindem să privilegiem una dintre ele, aceasta devenind tendința noastră principală.
Pe lângă această componentă dezvoltăm și un registru al excelenței, o forță fundamentală. În noi coexistă nouă astfel de forțe: perfecțiunea, dragostea, capacitatea de a reuși, creativitatea, cunoașterea, loialitatea, optimismul, curajul, capacitatea de susținere. Una dintre aceste forțe devine registrul nostru potențial de excelență.
În această alcătuire de aspecte pozitive și negative rezidă atât potențialul evolutiv (spre integrare) cât și cel regresiv (spre dezintegrare) al ființei umane.
MODULUL IV
Procesul înnoirii minții – Modelul CNCE
Procesul înnoirii minții propune un model simplu de înțelegere a umanului privind problemele care apar în viața noastră datorită convingerilor iraționale pe care ni le-am format.
Aceste convingeri au implicații majore asupra deciziilor și comportamentelor noastre și implicit asupra felului în care înțelegem să ne satisfacem nevoile. De asemeni emoțiile noastre sunt influențate direct de aceste convingeri.
Noi putem exercita un control ridicat asupra gândurilor și sistemului nostru de convingeri și prin urmare și asupra celorlalte condiții semnificative menționate mai sus: nevoi, comportamente, emoții.
Modelul are în vedere raporturile care se stabilesc între aceste dimensiuni esențiale ale umanului și implicațiile care apar în ceea ce privește funcționarea persoanei.
Toate aceste condiții formează practic un sistem, fiecare componentă fiind în raporturi de influență cu toate celelalte.
Înțelegerea modului în care aceste condiții interacționează unele cu altele ne va ajuta să punem bazele unei schimbări benefice în viața noastră.
MODULUL V
Modelul celor patru exigențe esențiale ale vieții
Cu ajutorul acestui model vom înțelege trei lucruri fundamentale:
1.Ființa umană se mișcă între patru cerințe fundamentale;
2.Pentru a răspunde acestor cerințe are de înfruntat patru angoase fundamentale;
3.În funcție de dinamica existentă între aceste patru exigențe ale vieții și angoasele fundamentale rezultă patru profile funcționale.
Vorbim despre:
* patru exigențe
* patru angoase
* patru profile fundamentale
Toate acestea sunt dimensiuni universale care se regăsesc în proporții diferite în fiecare dintre noi.
Profilul nostru personal este un decupaj care conține toate aceste dimensiuni în proporții diferite.
În funcție de profilul personal vom înțelege care sunt implicațiile la nivelul vieții personale:
• Vom înțelege de ce funcționăm așa cum funcționăm;
• De asemeni vom înțelege care sunt direcțiile logice pe care trebuie să le urmăm pentru a ne dezvolta.
MODULUL VI
Modelul celor patru funcții ale personalității. De la funcțiile personalității la profilul nostru funcțional
Funcțiile personalității reprezintă centrul modelului și fundamentul aplicațiilor practice. Aceste funcții se constituie într-un ansamblu funcțional care formează profilul funcțional al persoanei.
Aplicațiile decurg din exprimarea concretă, operațională a acestor funcții.
Persoana poate să activeze un anumit registru funcțional când situația solicită o adaptare funcțională corespunzătoare. Un anumit registru funcțional se poate activa prin decizie conștientă, dar și automat, reflex, în funcție de particularitățile profilului funcțional al persoanei fără ca această activare să fie neapărat oportună.
Prin intermediul lor ne raportăm funcțional la lume, funcțiile persoanalității fiind acele puteri sufletești care ne permit să funcționăm în lume.
Prin intermediul lor receptăm, prelucrăm și integrăm „lumea“ și tot prin intermediul lor ne lasăm, la rândul nostru, amprenta în această lume.
Elemente definitorii ale celor patru funcții
Funcțiile personalității și implicarea lor în rezolvarea problemelor.
Formele inteligenței.
În contextul celor patru funcții ale personalității, putem vorbi despre patru forme de inteligență sau moduri de rezolvare a problemelor.
F1: inteligenta analitică
F2: inteligența practică
F3: inteligența emoțională
F4: inteligența creativă
Fiecare dintre aceste forme de inteligență își aduce un aport specific în rezolvarea problemelor și implicit în exprimarea și dezvoltarea unei atitudini reziliente. De aceea, antrenarea acestor forme de inteligență va avea un impact semnificativ asupra capacitatilor generale de rezolvare a problemelor și implicit asupra rezilienței personale.
PLANUL RELAȚIONAL
MODELUL STILURILOR RELAȚIONALE. DE LA FUNCȚIILE PERSONALITĂȚII LA STILURILE RELAȚIONALE ȘI COMUNICAȚIONALE
Cele patru stiluri relaționale
Stilurile funcționale ale limbii romane
STILURI DE MANAGEMENT ȘI LEADERSHIP:
Cele patru stiluri clasice de management
Patru stiluri de leadership
Rezilienta si antreprenoriat
Abilitatile relationale si dezvoltarea rezilientei
PLANUL RELAȚIONAL
Această dimensiune marchează pe diagramă deschiderea ființei umane față de lume permițând schimbul pe care îl realizăm cu mediul; un mediu care ne influențează și pe care îl influențăm permanent, primind și oferind, lasându-ne influențați și răspunzând. Viața implică o dinamică fundamentală eu-tu.
Percepem lumea prin emoții, imagini, senzații, dar de asemeni o influențăm prin gândurile, cuvintele și faptele noastre. Ne raportăm la un mediu fizic, psihologic și spiritual care capătă semnificație în raport cu nevoile noastre fizice, psihologice și spirituale și, în ultimă instanță, cu vocația umanului, cu sensurile depline ale vieții.
MODULUL VII
Cele patru stiluri relaționale Elemente definitorii
La nivel relațional, funcțiile personalității și implicit profilul funcțional fundamentează stilul relațional al persoanei, modul în care aceasta comunică și se raportează la lume.
Comunicarea implică travaliul celor patru funcții ale personalității care se exprimă sub forma unor stiluri relaționale.
Aceste stiluri privilegiază anumite conținuturi, anumite teme și chiar anumite cuvinte cheie. Fiecărei funcții a personalității îi corespunde un anumit stil relațional.
4 x Funcții de personalitate >> 4 x stiluri relaționale
1.Stilul reflexiv (F1)
> Se utilizează pentru a transmite informații
> Are în vedere funcția cognitivă a limbajului
> Funcția mesajelor: informarea, educarea
> Folosește raționamentul logic, argumentația
2.Stilul normativ (F2)
>Se utilizează pentru a transmite reglementări, proceduri, articole de lege.
> Are în vedere funcția normativă a limbajului
> Funcția mesajelor: informare, educare, instruire
> Folosește instrucțiunile, indică atitudinea necesară, stabilește regulile
3.Stilul familiar (F3 )
* Se utilizează în relațiile interpersonale, în viața cotidiană
* Are în vedere o funcție comunicativ-afectivă, specifică relațiilor particulare, intime: familie, rude, prieteni, colegi.
* Funcția mesajelor: informare, educare, divertisment, convivialitate
* Folosește dialogul și monologul, mijloacele extralingvistice nonverbale (mimica, gestica), diminutivele… exprimarea degajată, naturală, spontană
4.Stilul expresiv (F4)
* Utilizează formulările poetice, artistice, modalitățile orgininale și creative de exprimare
* Are în vedere funcția poetică/metaforică a limbajului
* Funcția mesajelor: poetică, artistică; să transmită ceea ce este frumos, plăcut, amuzant, interesant în sine; evidențiază expresivitatea limbii și se adresează cu precădere imaginației
* Folosește un mod neobișnuit de utilizare a cuvintelor, expresii inovatoare, sensuri multiple.
Cele patru stiluri clasice de management și leadership
Plecând de la cele 4 funcții ale personalității putem identifica deasemeni corespondența acestora cu patru stiluri de management (clasice) și leadership:
> F1 – democratic;
> F2 – autocratic;
> F3 – binevoitor;
> F4 – permisiv, laissez-faire,
respectiv:
> F1 – pragmatic;
> F2 – autoritar;
> F3 – consensual;
> F4 – intuitiv.
Funcții ale personalității > stiluri de management și leadership
Reziliență și antreprenoriat
Putem afirma cu certitudine că în foarte multe situații reziliența este atributul esențial pentru reușita antreprenorială. Cele mai multe companii de mici dimensiuni dau faliment după câțiva ani de activitate.
Întreprinzătorii sunt, de foarte multe ori, încercați de evoluții nefavorabile care îi pot duce la colaps. De aceea, antrenarea rezilienței poate fi soluția cea mai înțeleaptă pentru a face față și depăși nenenumăratele provocari pe care antreprenorii le întâlnesc în activitatea lor din primii ani ai afacerii pe care si-au propus sa o construiasca.
Dacă avem convingerea ca suntem depășiți de evenimente, răspunsul nostru va fi prea puțin adaptativ, iar noi vom intra într-o logica de victima: “Situația și starea mea se datorează unor impejurări exterioare. Eu nu pot sa fac nimic.” Astfel, persoana se simte copleșită și rămâne intr-o stare de pasivitate, cu repercusiuni asupra evolutiei activității.
Dacă, dimpotrivă, consideră că are resurse în interiorul ei ca să facă față, va răspunde de o manieră adaptativă căutând soluții pentru a ieși din situatii și pentru a rezolva problemele.
Astfel, întreprinzătorul va fi dispus sa asimileze cunoștințe din domenii noi, învățând să facă lucuri salutare pentru depășirea lucurilor cu care se confuntă.
A face față sau nu, depinde de cele mai multe ori de două atitudini esențiale: “Eu nu am ce să fac in fața acestei probleme, sunt o victimă a împrejurărilor, ceilalți sunt responsabili pentru ce mi se întâmplă” sau dimpotrivă: “Da, este greu, viața este uneori nedreaptă, dar voi căuta soluții pentru a depăși dificultățile, astfel încât să continui să mă dezvolt.”
Construirea unor abilități specifice rezilienței poate să conducă la o dezvoltare nebanuită, atunci când s-a conturat proiectul inițial.
Procesul Înnoirii Vieții este un program integrativ, care permite o dezvoltare superioară a abilităților de reziliență penru orice antreprenor.
Dezvoltarea rezilientei si a abilitatilor relationale cu procesul comunicarii
Cum sa ramanem in mod fundamental ok si astfel sa limitam stresul si implicatiile fiziologice si comportamentale nefaste ale acestuia
Eu sunt ok – tu esti ok
Temeiul sanatatii psihologice si relationale
Fundamentul rezilientei
Teme majore:
> Ce tip de personalitate sunt? Ce implicatii decurg din aceasta realitate?
> Care sunt nevoile mele psihologice si cum le pot satisface?
> Cum sa ma accept in mod neconditionat?
> De la stres si scenarii de esec la stare de bine si reusita existentiala.
> Cum pot construi relatii pozitive cu interlocutorul meu
> Cele trei cadre ale vietii si satisfacerea exigentelor fundamentale (securitate, afectivitate, creatie de sine) cu ajutorul procesului comunicarii.
> Stilurile relationale si procesul de vanzare
PLANUL SPIRITUAL
SPIRITUALUL, DIMENSIUNE DEFINITORIE A FIINȚEI UMANE
Dimensiunea spirituală este cea care oferă un sens celorlalte dimensiuni; creează o ordine superioară, supraordonată față de imediat.
Chiar dacă fizic și psihologic persoana arată un echilibru, lipsa dimensiunii spirituale sau inconsistența acesteia îl lasă pe individ fără sens, fără o perspectivă majoră și atotcuprinzătoare asupra vieții.
Fără Dumnezeu omul devine „un simplu animal cugetător”, orice sens relativ se pierde în ultimă instanță fără Sensul absolut.
MODULUL VIII
O perspectiva spirituala asupra stresului si rezilientei
Motto: Cand mergem pe cale, Dumnezeu ne va iesi in intampinare.
Putem avea si o perspectiva spirituala asupra stresului si rezilientei. Stresul este, de fapt, o reactie fata de o situatie neconvenabila pentru eul nostru.
De multe ori egoul nu cedeaza in fata adevarurilor care nu-i convin si prefera sa ramana in suparare, tristete, manie si in convingerile care ii sustin autoritatea. Ramane pe pozitie cu pretul bolii si al suferintei. Astfel, desi omul poate sa se vindece si sa se linisteasca, amana acest lucru. Da, poate sa se vindece, dar nu vrea! Cand lucrurile nu se intampla asa cum vrem noi, atunci intervine nemultumirea si ne stresam. Nu ne lasam in grija lui Dumnezeu, ci cautam sa facem asa cum ne dorim noi si nu cum este cu adevarat bine. In fond, egoul nostru este sursa stresului si nu un eveniment oarecare.
Intrebarea esentiala este cum sa abordam corect lucrurile care ni se intampla, astfel incat sa iesim la liman mai castigati si mai intariti. Daca consideram experienta ca fiind acoperita de Pronia lui Dumnezeu, avand astfel un beneficiu in urma acceptarii ei, atunci nu vor fi conditii pentru aparitia si mentinerea stresului. Incredintand-ne lui Dumnezeu, ne vom simti aparati, si astfel, vom trai sentimentul unei depline sigurante. Fiind incredintati ca Dumenzeu stie ce face cu noi, vom ramane linistiti, practic intr-o strare de bine launtric. Este important sa intelegem, de asemenea, ca nu efortul este cel care ne epuizeaza, ci atitudinile inadecvate fata de situatiile pe care le intampinam. Pe masura ce oamenii se incredinteaza lui Dumnezeu, acestia incep sa se vindece, iar cele din launtru se aseaza intr-o buna randuiala.
O credinta autentica in Dumnezeu ne elibereaza de stres pentru ca in smerenie nu exista stres, nu exista nevroza! Este evident ca si celui care se lasa in mainilie lui Dumnezeu i se intampla necazuri, ca de altfel, tuturor oamneilor, doar ca acestea nu il vor tulbura prea mult si nu vor genera stres si neliniste in interiorul lui. Aceasta este, in fond, marea diferenta. Cand judecata omului este intemeiata pe credinta, stresul nu mai are loc in sufletul lui. El va continua sa vada cu limpezime tot ce se intamplala, dar priveste lucurile cu mai multa pace stiind ca este pe calea Adevarului.
UN CADRU DE LUCRU PENTRU PROCESUL ÎNNOIRII VIEȚII
În acest cadru de lucru vom utiliza/ exersa metode și tehnici care au în vedere fiecare componentă a modelului. Programul permite o abordare independentă, în module distincte, pentru fiecare componentă, respectiv plan al vieții.
De asemenea, avem în vedere corelațiile dintre planuri/ componente în perspectiva unei expresii depline, unitare la nivelul Eului Liber Congruent.
Procesul se derulează în trei cadre de lucru și anume: grup, solitar (teme de casă) și în doi (diverse puneri în situație, sesiuni individuale).
Grupul are o funcție majoră în travaliul cu fiecare componentă a modelului/ programului, ceilalți având un rol important în procesul de reflectare, recunoaștere și susținere a condițiilor personale pe care le prelucrăm.
MODULUL IX
Formarea obiceiurilor care promoveaza starea de bine si dezvoltarea
Exercitii de autoobservare
MODULUL IX
12 dovezi de umanitate care vorbesc despre posibilitatea rezilientei
BENEFICII ALE SEMINARULUI PROCESUL ÎNNOIRII VIEȚII
Acest seminar ne ajută:
● Să ne vindecăm rănile și durerile copilăriei, demult îngropate în inconștient, dar și suferințele actuale legate de circumstanțe prezente
● Să ne identificăm și restructurăm convingerile limitative
● Să ne eliberăm de angoasă și de frica de eșec
● Să conștientizăm și să depășim limitele tipului nostru de personalitate și să depășim compulsiile constrângătoare
● Să dezvoltăm abilități pentru a ne satisface nevoile fundamentale îndreptățite prin conștientizarea și realizarea unei congruențe între convingeri, nevoi și comportamente
● Să ieșim din zona de conflict cu sine și cu ceilalți prin integrarea umbrei
● Să ne rescriem povestea vieții din perspectiva unui Eu Liber Congruent, care ne permite accesul la resursele noastre profunde
● Să ne exersăm puterea, afectivitatea și creativitatea în moduri adecvate în raport cu fiecare cadru al vieții
Acest program ne va permite:
● Să înțelegem ansamblul dimensiunilor umanului cu ajutorul DIAGRAMEI UMANULUI, o hartă originală a teritoriului uman și care ne permite să vizualizăm:
● Planul fizic
● Planul psihologic (eul și funcțiile personalității)
● Planul relațional (stiluri relaționale și stiluri ale limbii)
● Planul spiritual
Pentru fiecare plan în parte există un corpus teoretic și metodologic, concepte și exerciții practice care promovează înțelegerea, integrarea, vindecarea și dezvoltarea personală.
Adevărata stare de bine începe cu o bună înțelegere de sine și în mod esențial cu acceptarea de sine.
DANIEL FUSAREA COACH – FORMATOR – SUPERVIZOR
CREATORUL PROGRMULUI/MODELULUI
DURATA PROGRAMULUI: IANUARIE – IUNIE 2021
SAPTAMANAL, LUNI – 19:30 – 21:30
SESIUNI SUPLIMENTARE – 30 ORE BONUS
Informatii si înscrieri la tel. 0722716075
Atelierele vor fi atat in sala, (in functie de reglementari) cat si online.
Seminarul va fi inregistrat, iar participantii pot avea acces la acesta in limita a 5 sesiuni