Despre naturaleţea afectivităţii. Cum scăpăm de emoţiile reziduale (VIDEO)

Transcrieri din seria Seminariilor “Măiastra”
Schimbarea implică, în primul rând, gândurile, credințele noastre, dar și emoțiile noastre. Multe dintre emoțiile noastre sunt reprimate, refulate și acoperite de alte emoții, iar aceste emoții de acoperire devin nişte simptome, pentru că nu sunt nişte emoții autentice. Într-un asemenea context, sigur că este important să ne eliberăm de aceste emoții reziduale, emoții reprimate, astfel încât să ne recăpătăm naturalețea afectivității.

Dacă la un nivel mai profund există o rană, există o durere, există o suferință, sigur că va exista o emoție de acoperire, cum ar fi mânia sau frica, și atunci, sigur că perspectiva pierderii unei persoane trezește în noi frica. Pur și simplu. În felul acesta anumite nevoi care au caracter relațional nu mai pot fi satisfăcute.

Este un simplu exemplu, dar unul foarte comun, foarte răspândit. Și în felul acesta dezvoltăm automatisme, mecanisme de apărare, ajungem de nenumărate ori cam în aceeași situație și nu știm cum să ieșim de acolo.

Alteori, sigur că frica de o anumită emoție, cum ar fi frica de a-ți exprima nemulțumirea sau mânia poate să genereze comportamente submisive la anumite persoane, care să renunțe la eu-l lor doar pentru a face pace. O pace care nu-i reprezintă până la urmă și care nici nu-i împlinește. Există și această situație…

Sunt oameni care găsesc tot timpul motive de ceartă, sunt oameni care mai tot timpul se răzgândesc. Există tot felul de situații. Multe dintre ele țin de istoria noastră de viață, de un anumit mod de cristalizare al eu-lui nostru, însă la un anumit nivel putem identifica acest eu cu un tip de personalitate. (citeşte AICI despre tipologiile umane din Eneagramă)

Fiecare dintre noi aparține vrând-nevrând unui anumit tip de personalitate, iar acest tip de personalitate are o pondere foarte mare în percepțiile noastre, în alegerile noastre, în comportamentele noastre.

E important să-l identificăm şi să-l știm, pentru că ne va însoți toată viața. Nu se schimbă. Este important să-l știm pentru că într-o foarte mare măsură viața noastră de astăzi i se datorează.

Vă invit să urmăriţi şi conferinţa despre Eneagramă pentru a vă identifica tipul de personalitate.

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, Bucureşti, 14 şi 21 martie

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *