PIM (11): Întrebări privind comportamentele, acțiunile și obiceiurile

Ce comportament aș putea să-mi formez astfel încât să-mi permită să mă dezvolt și să-mi creez deprinderi utile; ce comportament aș putea să-mi dezvolt astfel încât să promoveze sănătatea, starea de bine, chiar dacă la început ar reprezenta un disconfort și mi-ar activa o anumită anxietate.

Ce comportament benefic pe care deja îl exersez într-o anumită măsură ar fi de dorit să aprofundez, implicându-mă mai mult și depunând mai mult efort pentru a mă dezvolta și pentru a-mi întări sănătatea?

La ce comportament ar fi de dorit să renunț, pentru că îmi sabotează activitatea, relațiile și îmi afectează sănătatea, chiar dacă la început mă voi confrunta cu un anumit disconfort, cu o anumită stare de anxietate, știut fiind că nu este ușor să renunțăm la obiceiurile vechi?

Care pot fi obiectivele mele personale, profesionale sau ale firmei mele și în ce mod ar putea răspunde ele nevoilor mele privind: sănătatea, siguranța, autonomia, stima de sine, identitatea, sensul, dezvoltarea personală?
Ce mă susține și care sunt resursele necesare pentru a-mi putea atinge obiectivele de viață?

Ce cred că mă împiedică în raport cu aceste priorități și cum îmi pot configura obiectivele care să răspundă de-o manieră adecvată nevoilor mele de bază?

Ce dificultăți întâmpin atunci când vreau să exersez deprinderi și comportamente despre care știu că sunt cu adevărat utile? Unde este dificultatea care ar trebui surmontată?

Ce aspecte ale personalității mele ar fi de dorit să ameliorez, astfel încât să favorizez formarea unor deprinderi adaptative?

De asemenea sunt adecvate și următoarele tipuri de întrebări: În ce domenii ale vieții mele construiesc? Ce zone sunt stabile? Unde mă simt blocat sau în regres?

Ce obiective am atins anul acesta, ce sarcini am îndeplinit, mai mici sau mai mari și care mi-au adus o reală satisfacție?

Dacă mi-aș face un bilanț, care sunt plusurile pe care le pot inventaria? Dar minusurile? Ce pot să fac pentru a recupera aceste minusuri?

Calitatea vieții depinde în mare măsură de modul în care alegem să gândim și să acționăm. Una și aceeași nevoie poate fi satisfăcută în mai multe feluri. Modul în care alegem să o satisfacem este important să susțină dezvoltarea, să ne permită să fim congruenți și să evite stările conflictuale cu sine, cu mediul și cu dimensiunea spirituală a vieții.

Întrebările au funcția de a scoate la lumină acele gânduri și credințe – adevărate sisteme de convingeri – care stau la baza deciziilor noastre și ne ghidează existența clipă de clipă.

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 23 și 30 martie

Seminarul “Comunicare şi dezvoltare personală”, București, din 14 ianuarie

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *