Iubesc, sunt vulnerabil, deci puternic (VIDEO)

Transcrieri din seria Seminariilor ‘Măiastra’
Sentimentele sau o emoţionalitate mai profundă se asociază cu o anumită vulnerabilitate pentru că exprimarea acestei dimensiuni implică deschidere. Şi asta înseamnă implicit vulnerabilitate. Problema este cum priveşti această vulnerabilitate. Dacă o priveşti într-un mod absolut, sigur că atunci este periculos să te deschizi, se poate transforma într-o slăbiciune, adică eu îţi zic că te iubesc, adică mă deschid şi îmi arăt sentimentele şi tu râzi de mine. Şi eu atunci aş putea să mă simt rănit. Dar asta dacă sunt doar vulnerabil. Ori eu nu sunt doar vulnerabil, eu sunt şi puternic.

Atunci când sunt vulnerabil sunt şi puternic. Şi la un anumit nivel fac un exercitiu de putere în sensul bun al cuvântului, asumându-mi un lucru care este al meu. Deci sentimentele astea sunt ale mele, şi ţi le arăt ţie.

Într-o relaţie intimă este vorba de inimă. Şi inima poate să fie în două mari stări: închisă sau deschisă. Dacă e închisă, reţine şi trăirile, reţine şi cuvintele. Dacă este deschisă, atunci exprimă şi trăirile şi cuvintele, care sunt autentice.

Când mi-am exprimat sentimentele m-am simţit slab, dar mi-am asumat să fiu slab, că altfel nu le-aş fi exprimat. Numai că în momentul 2 m-am simţit puternic. Ăsta a fost paradoxul. Că riscul acesta de a-mi exprima sentimentele şi de a părea slab celorlalţi şi de a fi realmente slab înlăuntrul meu, de a mă simti slab, mi-a dat apoi un sentiment de putere. De ce ar mai putea să-mi fie frică după aceea? De nimic, mi-am arătat că sunt slab. Asta este cu integrarea umbrei, e mai greu să fii surprins. Eşti ceva mai greu de rănit. Şi nu am nevoie să mă apăr atăt de mult, prin urmare, pot să fiu eu însumi. Iar asta îmi dă un sentiment de coerenţă interioară.

În ce priveşte experienţa intimităţii ca şi disponibilitate de a conţine în acelaşi timp şi propria ta realitate şi realitatea celuilalt, această disponibilitate este în primul rând a mea. Dacă celălalt nu este dispus să experieze intimitatea, adică nu are disponibilitatea de a se conţine pe sine şi pe mine, e treaba lui.

Eu pot să constat că pot avea o experienţă de intimitate cu un om, sau pot să constat că nu pot avea o experienţă de intimitate cu acest om, şi la nivelul acesta mai profund, lucrurile sunt simple: este sau nu este.

Te invit să vizionezi și conferința Arta de a iubi:

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, Bucureşti, 14 şi 21 martie

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, din 6 aprilie

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *