Capacitatea de a te deschide emoţional. Reconfigurare și stare de bine (2)

Starea de bine este o nevoie și prin urmare devine o căutare permanentă. A te simţi bine este o nevoie. Dar pentru că nu s-au creat condiţiile astfel încât să ne simțim bine din interior, am dezvoltat tot felul de dependenţe. Adică tot felul de plăceri substitutive, care încet, încet devin dependenţe şi nişte probleme în sine. Aceasta ar putea să fie una dintre consecinţele faptului că nu intrăm în contact direct și în mod conştient cu emoţiile  noastre primare, cu emoţiile noastre princeps care ne permit să ne conectăm cu nevoile noastre profunde, autentice, ontologic îndreptățite. O altă consecinţă poate să fie, să zicem, evitările sistematice ale unor tipuri de situaţii, care ar putea să reprezinte condiţiile favorabile pentru o satisfacere autentică a nevoilor noastre. Spre exemplu, nevoia de afecţiune nu poate fi satisfăcută atâta timp cât noi rămânem închişi emoţional, pentru că această nevoie implică o relaţie, un schimb, o comunicare întemeiată pe încredere deplină, astfel încât să putem cunoaște  intimitatea. În mod frecvent, oamenii trăiesc o interdicţie pe acest plan.

A primi şi a oferi afecţiune este una dintre abilităţile deschiderii emoţionale. Dacă lipseşte această abilitate de a primi şi respectiv de a oferi, persoana nu se poate deschide emoţional într-un mod autentic, şi astfel apar foarte multe comportamente de evitare pentru că apropierea evocă durerea. Dar tot ceea ce înseamnă afecţiunea este şi o calitate a trăirii, și în același timp este şi o nevoie, o nevoie care se așteaptă împlinită.

Dacă experienţa de viaţă a persoanei asociază apropierea cu durerea, atunci ea îşi va împiedica manifestările de afecţiune, pentru că undeva, cândva, în raport cu această nevoie, persoana a experimentat durerea şi atunci s-a închis. De aceea, într-un fel sau altul este important să eliberam şi durerea, aşa cum este important să eliberăm şi frica, aşa cum este important să eliberăm şi mânia, dar nu ca şi emoţii substitut, ci ca emoţii primare.

De foarte multe ori oamenii nu fac această distincţie. Spre exemplu, într-o situaţie de frustrare în care un bărbat începe să simtă că se apropie de durere, frecvent se va repoziţiona rapid şi va intra în furie, va începe să urle, să ţipe, să construiască o întreagă argumentaţie vizavi de situaţia aceea, care nu are nicio legătura cu durerea lui de fapt, şi să trăiască, astfel, într-o iluzie, să trăiască într-o fantasmă; să se lanseze într-o falsă argumentaţie, care nu îl va pune niciodată în contact cu adevăratele nevoi, şi cu atât mai puţin nu îi va permite să le satisfacă.

Modul în care ajungem să răspundem situaţiilor de viaţă se transformă în nişte deprinderi, care au o componentă cognitiva, o componentă emoţională și o componentă senzorială şi comportamentală. Această schema începe apoi să fie reiterată. La nivel neuro exista un echivalent al acestei scheme  – schemă emoţională sau schemă de bază – care se numeşte traseu neuronal. Deci, la nivel neurologic avem un traseu neuronal, iar la nivel psihologic avem o schemă emoţională sau o schemă de bază.

Această schemă de bază conţine componente cognitive de tipul credinţelor sau de tipul raţionamentelor. De exemplu, dacă mă voi deschide emoţional, voi fi rănit; dacă îmi voi arăta frica, ceilalaţi mă vor considera slab şi mă vor respinge; dacă îmi voi arăta furia, risc să devin destructiv etc. Acestea sunt componente cognitive, care funcţionează ca interdicţii pentru planul emoţional, şi în felul acesta schema se reiterează. Sigur, avem aici doar un aspect. În mod frecvent, aceste scheme au un caracter inconştient sau cvasiinconştient, şi atunci este important ca noi să facem ceva, astfel încât aceste condiţii ale schemei să devină conştiente şi încet, încet să putem reconfigura schema sau să putem construi un nou traseu neuronal, astfel încât noua schema să devină congruentă cu nevoile noastre şi acestea să poată fi satisfăcute, iar noi să putem experimenta starea de bine.

Va urma…

Ateliere de dezvoltare personală
Coaching individual
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii” – un program de coaching şi dezvoltare personală
Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *