Vindecarea înseamnă iubire – Eseu (10)

Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi.
Matei 11, 28

Iertați-mă, viața îmi este insuportabilă. Acestea au fost ultimele cuvinte ale artistei franceze Dalida, scrise pe o bucată de hârtie înainte de tragicul său sfârșit. Cuvinte de o nemărginită tristețe ale unei femei care aparent a avut totul pentru a fi fericită: glorie, bani, frumusețe, admirație…

Nu ne naștem cu capacitatea de a iubi, așa cum nu ne naștem cu capacitatea de a ne hrăni, de a supraviețui pur și simplu prin propriile mijloace. Cineva trebuie să aibă grijă de noi pentru a ne dezvolta.
Ne naștem însă cu nevoia de iubire și, evident, cu un potențial de a iubi. Iubirea răspunde nevoii noastre fundamentale de uniune. De multe ori însă, această nevoie legată de identitatea noastră cea mai profundă, de cea mai adâncă sensibilitate este contrariată și ne simțim respinși și răniți. Durerea ne face să ne închidem și să ne îndepărtăm. Dezvoltăm mecanisme de apărare care să ne protejeze de suferință. Acestea devin constitutive felului nostru de a fi și dezvoltăm o personalitate care să ne apere și care să ne permită să supraviețuim.

Izolarea, singurătatea, nu sunt însă tolerabile și încercăm să reluăm legătura, să refacem uniunea cu ceilalți. Am dezvoltat modalități de a reface această legătură în diverse planuri ale vieții, astfel încât să ținem la distanță sentimentul copleșitor al izolării și pentru a reface sentimentul uniunii, astfel încât să nu mai trăim angoasa teribilă de separare și de singurătate.
Frica de separare, de singurătate, de durere și moarte par să fie fricile fundamentale din care rezultă toate celelalte. De multe ori însă, mijloacele noastre de a reface comuniunea nu sunt suficiente pentru a depăși angoasa izolării.

Conformismul social, în toate formele sale (de la a fi ca ceilalți până la a avea succes și a aparține unei elite oarecare), puterea, resursele materiale, alcoolul, drogurile de orice fel, aranjamentele matrimoniale, îndrăgostirea, consumul alimentar, distracțiile, chiar și o așa-zisă relație cu Dumnezeu, nu mai reușesc să umple golul adânc pe care continuăm să-l resimțim.

Pentru o vreme lucrurile par să funcționeze, dar revenim întotdeauna la o stare de angoasă, de nemulțumire și chiar de disperare. Cu atât mai mult cu cât mijloacele noastre de a depăși izolarea sunt mai artificiale și mai vătămătoare. În aceste condiții, aceste mijloace se transformă, pur și simplu, în patimi și boli. Ele însele devin o problemă, o dependență care trebuie învinsă.

A ne întoarce la un mod cu adevărat viabil care să ne permită să depășim izolarea și să trăim uniunea, implică acum o deschidere profundă și implicit dureroasă. Ne-am închis pentru că ne-am simțit răniți, ne-am îndepărtat pentru a nu mai simți durerea.
A ne întoarce acum la inima noastră implică trecerea printr-un pasaj de durere, printr-o etapă de suferință. De aceea este necesar un travaliu profund, astfel încât rănile noastre să fie vindecate, iar ființa noastră să se poată deschide.

Să trecem de la o inimă încărcată de suferințe și resentimente la o inimă curată, înnoită, pregătită să exprime iubirea de sine, iubirea de semeni și iubirea de Dumnezeu.
Da, în ultimă instanță, orice terapie este o terapie a iubirii. O terapie eficientă nu poate fi decât o artă de a iubi. Arta de a trăi este de fapt o artă de a iubi.

Când iubesc, iert, înțeleg, dăruiesc, respect. Iubirea se exprimă ca disponibilitate pentru nevoile, bucuriile și suferințele celuilalt. Când ne iubim privim împreună către El, Care ne cuprinde și astfel devenim unul.

Iubirea este viață pentru că Cel care ne-a dat viață este iubire. Iubirea se naște din efortul de a nu fi nimic pentru a putea fi cu adevărat tu însuți. În adâncul inimii, în inima morții, dincolo de durere, se naște iubirea care este adevărata viață. Iubirea este singurul mod de a ieși din tine, de a te depăși, de a fi mai mult decât ești. Iubirea nu poate fi nelucrătoare, neroditoare. Ea face întotdeauna ceva pentru binele aproapelui. Este întotdeauna la datorie în gândurile noastre bune, în fapte, în cuvinte.

Acolo unde nu este iubire, nu poate fi un sens adevărat. Orice sens ar fi se sfârșește. Numai iubirea este fără de sfârșit. Atunci când iubești greșelile se topesc în lumina iubirii, nu mai este loc de umbră. Înțelegi, în sfârșit, că nu ai limite, devii liber, te dezmărginești.

Lasă iubirea să te sfâșie
Lasă-te rănit până în adâncul inimii
Lasă iubirea să te transforme în pulbere.
Astfel iubirea te va recompune
Astfel iubirea te va curăți și înnoi
Astfel iubirea te va vindeca desăvârșit

Sfârşit

Ateliere de dezvoltare personală
Coaching individual
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii” – un program de coaching şi dezvoltare personală
Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *