Procesul înnoirii minții – modelul CNCE (Procesul Înnoirii Vieții-5)

Un model cognitiv simplu și operațional într-un context de coaching și dezvoltare personală

Procesul înnoirii minții propune un model simplu de înțelegere a umanului privind problemele care apar în viața noastră datorită convingerilor iraționale pe care ni le-am format.
Aceste convingeri au implicații majore asupra deciziilor și comportamentelor noastre și implicit asupra felului în care înțelegem să ne satisfacem nevoile. De asemeni emoțiile noastre sunt influențate direct de aceste convingeri.
Noi putem exercita un control ridicat asupra gândurilor și sistemului nostru de convingeri și prin urmare și asupra celorlalte condiții semnificative menționate mai sus: nevoi, comportamente, emoții.
Modelul are în vedere raporturile care se stabilesc între aceste dimensiuni esențiale ale umanului și implicațiile care apar în ceea ce privește funcționarea persoanei. Luăm în considerare raporturile dintre:

Convingeri și comportamente
Convingeri și nevoi
Nevoi și comportamente
Aceste raporturi pot fi congruente vs incongruente.
Luăm în considerare de asemeni
Emoțiile pozitive și negative
Emoțiile adaptative și neadaptative

având în vedere că cele trei categorii de raporturi menționate mai sus sunt reflectate într-un fel sau altul la nivel emoțional.
Calitatea vieții se reflectă în mod fundamental în calitatea trăirii care implică raporturile dintre CNC și felul în care sunt acestea reflectate la nivel emoțional.

Toate aceste condiții formează practic un sistem, fiecare componentă fiind în raporturi de influență cu toate celelalte.Înțelegerea modului în care aceste condiții interacționează unele cu altele ne va ajuta să punem bazele unei schimbări benefice în viața noastră.
Va urma…

Seminarul “Comunicare şi dezvoltare personală”, București, din 14 ianuarie
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 19 și 26 ianuarie
Ateliere de dezvoltare personală
Coaching individual
Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *