Planul relațional. De la impresie și emoție la expresie și comunicare. (Procesul Înnoirii Vieții – 7)

Modelul stilurilor relaționale

Această dimensiune marchează pe diagramă deschiderea ființei umane față de lume permițând schimbul pe care îl realizăm cu mediul; un mediu care ne influențează și pe care îl influențăm permanent, primind și oferind, lasându-ne influențați și răspunzând. Viața implică o dinamică fundamentală eu-tu.
Percepem lumea prin emoții, imagini, senzații, dar de asemeni o influențăm prin gândurile, cuvintele și faptele noastre. Ne raportăm la un mediu fizic, psihologic și spiritual care capătă semnificație în raport cu nevoile noastre fizice, psihologice și spirituale și, în ultimă instanță, cu vocația umanului, cu sensurile depline ale vieții.
Relaționalul ne permite să înțelegem dinamica și schimburile pe care persoana le face cu lumea, inspirul și expirul existențial, impresia și expresia, a dărui și a primi, a influența și a te lăsa influențat, input și output, revelație și mărturisire.

Cele patru stiluri relaționale – elemente definitorii

La nivel relațional, funcțiile personalității și implicit profilul funcțional fundamentează stilul relațional al persoanei, modul în care aceasta comunică și se raportează la lume.
Comunicarea implică travaliul celor patru funcții ale personalității care se exprimă sub forma unor stiluri relaționale.
Aceste stiluri privilegiază anumite conținuturi, anumite teme și chiar anumite cuvinte cheie. Fiecărei funcții a personalității îi corespunde un anumit stil relațional.

[Stilul reflexiv (F1), stilul normativ (F2), stilul familiar (F3), stilul expresiv (F4)]

Stiluri de management și leadership

Plecând de la cele 4 funcții ale personalității putem identifica deasemeni corespondența acestora cu patru stiluri de management (clasice) și leadership:

• F1 – democratic;
• F2 – autocratic;
• F3 – binevoitor;
• F4 – permisiv, laissez-faire,

respectiv:

• F1 – pragmatic;
• F2 – autoritar;
• F3 – consensual;
• F4 – intuitiv.

Va urma…

Seminarul “Comunicare şi dezvoltare personală”, București, din 14 ianuarie
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 19 și 26 ianuarie
Ateliere de dezvoltare personală
Coaching individual
Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *