Adevăr şi congruenţă interioară

Atunci când spui adevărul, sunt în joc câteva lucruri importante: succesul, reuşita sau chiar supravieţuirea şi demnitatea sau congruenţa ta interioară. Însă oamenii care spun întotdeauna adevărul îşi riscă poziţia, riscă să fie respinşi sau să piardă şansa unor beneficii. Atunci când minţi sau ocoleşti adevărul, te poţi scoate şi uneori poţi avea avantaje însemnate. Dar în ce priveşte viaţa psihică şi integritatea sufletească, acestea se întemeiază întotdeauna pe demnitate şi congruenţă lăuntrică.

Lucrul acesta este valabil pentru noi toţi, dincolo de variabile mai particulare, cum ar fi temperamentul sau tipul nostru psihologic. Fiecare dintre noi tinde să pervertească într-o anumită măsură realitatea în funcţie de o serie de filtre determinate de compulsii, puncte oarbe şi convingeri  limitative. Pe de altă parte, există şi zone de excelenţă care ne permit să venim cu un aport special în această lume.

Dar dincolo de toate aceste diferenţe specifice, există un fundament al integrităţii personale, iar acesta poate fi numit demnitate sau, altfel spus, o atitudine care se întemeiază pe Adevăr, mai presus de orice avantaje de circumstanţă.

Dacă viaţa în sensul fizic poate să depindă de atitudini conjuncturale, Viaţa în sens spiritual este întotdeauna legată de Adevăr. “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa.”  Prin urmare, congruenţa noastră lăuntrică şi posibilitatea de a ne ancora în Marele Sens, depind de acţiunea pe care alegem să o facem; este foarte important cum îmi înţeleg dezvoltarea şi cum îmi definesc mizele.

Un succes material, profesional sau social poate să fie pus în discuţie într-un asemenea context, dar contează ce este mai important pentru mine: congruenţa interioară sau un succes mincinos. Pot oare să fiu fericit cu un succes mincinos? Acestea sunt lucruri pe care fiecare le clarifică pentru el.

Spre exemplu, poţi să crezi la un moment dat că cel mai important lucru este să ai relaţii cu oamenii, indiferent de preţ. Frica de singurătate sau de abandon ne poate conduce către o asemenea atitudine, dar aici poate să apară un risc foarte mare şi anume să nu mai fii tu însuţi. A renunţa la propriile valori pentru a fi într-o relaţie ne poate arunca în conflicte dureroase şi atunci nu mai putem vorbi de armonie interioară.

Altcineva ar putea crede că succesul trebuie obţinut cu orice preţ, fără să te intereseze prea mult efectul asupra celorlalţi. Astfel, preţul poate să fie minciuna sau să-i faci rău altuia sau poate să faci un aranjament veros. Dar în felul acesta iarăşi îţi pierzi congruenţa pentru că nu mai poţi fi tu însuţi. Ţi-ai pus o mască pe chip şi te-ai ascuns în spatele ei şi astfel nu mai poţi avea o aşezare limpede în lume, te alienezi şi devii singur cu tot succesul obţinut.

Iată, nu putem dobândi o viaţă cu adevărat bună în afara unei condiţii de integritate, este imposibil. Compromisurile pot activa conflicte, iar acestea sunt trăite în tensiune şi disconfort. În acest caz, pentru a diminua efectele conflictului, putem căuta compensări care, în timp, au un efect contrar celui scontat. Astfel se poate ajunge în situaţia paradoxală dea trăi disperarea într-un context de reuşită socială remarcabil.

De aceea terapia, al cărei scop este dobândirea congruenţei interioare, ne poate duce în zone dureroase, pentru că ea trebuie să repare disocieri profunde şi să creeze o congruenţă viabilă între dimensiunile fiinţei mele.

Într-o primă etapă este esenţial să mă accept cu toate ale mele, cu greşelile, cu neputinţele şi cu minciunile mele. Am greşit! Păi care ar fi consecinţa? Sunt o catastrofă? Sunt un eşec uman,  de fapt? Cel puţin pentru moment, da. Fără o inimă frântă nu există recuperare. Alfel trebuie să continui şirul de minciuni, să mă acopăr de ficare dată şi să-mi consum energia ca să mă apăr.

Lucrul cel mai bun pe care putem să-l facem este să ne identificăm conflictele şi să le confruntăm, nemaifugind tot timpul de ele, pentru că altfel ne vom fixa într-un reflex continuu de evitare. Să rămânem pe loc, să ne frângem şi să mărturisim şi astfel putem începe o mişcare către adevărurile esenţiale ale vieţii care ne vindecă de iluzii şi de suferinţă.

Program de coaching pentru dezvoltarea rezilientei, din 17 ianuarie 

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *