Umbra și mecanismul proiecției

Transcrieri din conferinţa ‘Personalitatea – lumini și umbre’
Povestea umbrei ar mai putea să înceapă şi așa:

“Și au adus la El fariseii și cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter și, așezând-o în mijloc,

Au zis Lui: Învățătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter;

Iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici?

Și aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ.

Și stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat și le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.

Iarăși plecându-Se, scria pe pământ.

Iar ei auzind aceasta și mustrați fiind de cuget, ieșeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni până la cei mai din urmă, și a rămas Iisus singur și femeia, stând în mijloc.

Și ridicându-Se Iisus și nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâșii tăi? Nu te-a osândit nici unul?

Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Și Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de-acum să nu mai păcătuiești.” (Ioan 8,3-11)

O particularitate definitorie pentru umbră este aceea de a o proiecta asupra celorlalţi. Proiecţia este un mecanism de apărare universal, fundamental uman. Cu ajutorul proiecţiei încercăm să ne facem viaţa un pic mai suportabilă. În realitate însă drumul proiecţiei este un drum fără speranţă, nu mai spun că este un drum fără iubire, nu mai spun că este un drum fără credinţă. În proiecţie omul nu poate decât să supravieţuiască, este o condiţie de conflict, este o condiţie de luptă, iată, este o condiţie de control „noi împotriva lor”, „târfă nenorocită!”. Aceasta este condiţia proiecţiei.

Când eşti în proiecţie vorbeşti întotdeauna şi despre tine. Ce a propus aici Mântuitorul? Retragerea proiecţiei, întoarcerea din acest drum fără speranţă, fără orizont. Este într-un fel momentul princeps, primul moment al procesului integrării umbrei. Retragerea ei în interior şi asumarea ei ca fiind propria ta realitate. E greu să recunoşti despre tine că eşti o javră ordinară, este greu, preferi să-l faci pe altul.

Lupta se duce la nivelul proiecţiei. La nivelul proiecţiei se manifestă conflictul, la nivelul proiecţiei se produce crima. Crima este un rezultat al proiecţiei, este vorba de a proiecta propriul impuls, trăim o angoasă insuportabilă uneori şi avem nevoie de un duşman concret şi pentru că îmi este greu să-l identific, pentru că îmi este greu să explic de unde vine pericolul într-un mod raţional, atunci tu vei deveni pericolul. Şi, evident, ceea ce urmează să fac este să te elimin, lucru întru totul îndreptăţit de altfel pentru cel care proiectează.
Va urma…

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 2 şi 9 noiembrie

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, București, din 16 septembrie

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *