Gânduri pentru înnoirea vieţii (37)

…aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii.
Romani 6:4
  • Există o relație fundamentală între gânduri și stres. Când apare stresul putem vorbi despre un gând irațional care se află în spatele lui. Dacă acest gând n-ar exista, atunci n-ar mai fi nici stres.

 

  • Mai precis poarta de intrare în stres este un gând care se numește driver și pe care îl putem traduce ca mesaj conducător sau mesaj constrângător, pentru că are și această funcție de a constrânge comportamentul persoanei. De a-l determina să intre într-o conduită mecanică, care de fapt reprezintă o secvență de stres.

 

  • Spre exemplu, dacă persoana gândește că trebuie să fie perfectă pentru a fi OK, dacă persoana gândește că trebuie să facă plăcere pentru a fi OK, dacă persoana gândește că trebuie să facă efort pentru a fi OK, atunci acest mesaj poate fi tradus și așa: Nu sunt OK pentru că nu sunt perfect, nu sunt OK pentru că nu fac plăcere, nu sunt OK pentru că nu fac efort etc. Și atunci persoana intră în ceea ce se numește o secvență de stres în care se poate adânci și poate developa așa numitele mecanisme de eșec, adică un comportament dezadaptativ ceva mai profund. Odată intrată aici, comportamentul de stres se derulează mecanic, dincolo de – să zicem – conștiința persoanei.

 

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, un program original de coaching şi dezvoltare personală, București, din 16 septembrie

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *