Gânduri pentru înnoirea vieţii (70)

…aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii.
Romani 6:4
  • Sănătatea nu este doar absența bolii, ci stare de bine. Omul se definește și se împlinește cu acest reper, binele: bine, bun, binevoitor, bunătate, bunăstare, bună ziua, bună să-ți fie inima, drum bun, bine v-am găsit, vă las cu bine, bine plăcut, bine gândit, om bun, fapte bune….

 

  • Binele, calitatea de a fi bun a omului, nu se definește în sine, ci prin excelență relațional, în raport cu ceva, cu cineva, cu Celălalt – Creator și creatură – cu Dumnezeu, cu semenii, cu natura, cu mediul înconjurător în general.

 

  • Bineînțeles, există o serie de condiții ale Binelui. Spre exemplu, o vorbă bună, o faptă bună își au originea într-un gând bun; o manifestare externă își are originea într-o condiție internă. Dar și reciproca este valabilă: o vorbă bună, o faptă bună, pot genera o stare de bine, o influență modelatoare pozitivă.

 

  • Iată, putem spune că Binele este în mod fundamental relațional, se împlinește relațional. Pe de altă parte, omul singur, existențial singur, este omul disperat. Iată starea de rău: disperarea.
    Cum spunea filozoful Petre Țuțea: Omul autonom (adică singur, fără Dumnezeu) rămâne un animal cugetător care vine de nicăieri și merge spre nicăieri. Lipsit în mod fundamental de sens, omul este permanent amenințat de disperare. Singur în raport cu Dumnezeu, singur în raport cu semenul.
    Pe scurt putem concluziona: comuniune versus singurătate, temeiuri ale stării de bine versus ale stării de rău.

 

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, un program original de coaching şi dezvoltare personală, București, din 16 septembrie

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *