Dacă la un moment dat îmi dau seama că lumea este mai mare decât am crezut eu până acum, dacă am intuit existența unor lucruri frumoase și a unui potențial mai mare, în momentul în care am făcut un pas în afară și îmi propun să îmi extind universul existențial va trebui sa tolerez câteva experiențe: ambiguitatea, ambivalența și anxietatea. Ambiguitatea, pentru că sunt departe de a-mi fi clar cum arată de fapt această lume nouă, ambivalență, pentru că vreau și nu vreau în același timp să o cunosc, dar și anxietatea pentru că nu știu încă ce pericole mă pot aștepta.
Intrăm într-un tărâm necunoscut care ne oferă perspectiva unei îmbogățiri a vieții, dar prețul pe care îl avem de plătit este, cum spuneam, tolerarea celor 3 A: ambiguitatea, ambivalența și anxietatea. Păi ce, omul are o cale atunci când intră în aceste noi teritorii? Nu, intră într-un tărâm necunoscut, în afara zonei lui de comfort obișnuite.
Spre exemplu, anxietatea pe care o resimt atunci când mă apropii de anumite gânduri sau credințe limitative este un fenomen obișnuit. Când într-adevăr intru într-un proces de restructurate congnitivă pot trăi un discomfort pentru că statutul acelei credințe este periclitat. Valoarea de adevăr a acelor gânduri și identificările pe care le-ai trăit în legătura cu ele sunt puse în discuție. Acele gânduri urmează să fie eliminate, într-un fel urmează să moară și odată cu ele implicit o parte a identității tale pe care ai legat-o de acele gânduri, de acele convingeri. Poate fi chiar dureros pentru ego.
Astfel, chiar dacă eu îmi dau seama că este un gând limitativ și chiar de-a dreptul fals, poate să apară anxietatea și un anumit discomfort. Ce pot să fac într-o astfel de situație? Pot să o las baltă, să nu mai lucrez, să rămân cu aceeași credință și să nu mai continui procesul de restructurare. De ce? Pentru că această restructurare ar pune în discuție un adevăr, ar pune în discuție un reper al identității mele.
Pe fond mi-am format acea credință cu o miza adaptativă, de supraviețuire. Și acum ce sa făc, să renunț la ea? Acesta este un moment delicat și este foarte important să înțelegem că trebuie să punem ceva în locul vechii atitudini și anume o nouă atitudine, o nouă convingere.
Chiar dacă reperul de până acum a fost strâmb – și a fost, având în vedere implicațiile lui negative – el este totuși un reper pentru persoană și scoaterea lui din rădăcină poate să trezească pe moment o anumită angoasă.
A existat un context de tulburare atunci când a fost creat pentru a oferi o anumită protecție și un anumit control. Deci putem trăi și acum un astfel de moment când punem reperul în discuție (sigur, este cazul un pic mai radical, dar este important să știm că la finalul procesului trăim o stare de ușurare).
Travaliul care implică exprimarea emoțiilor încapsulate este și el un lucru foarte important alături de restructurarea cognitivă propriu-zisă. În momentul în care o convingere este periclitată vine alături de ea și o emoție, frica, durerea. Prin urmare această emoție care până atunci a fost încapsulată are și ea nevoie să fie prelucrată, eliberată, pentru că noua atitudine să fie cu adevărat viabilă și să se instaleze în noul nostru sistem de gândire.
Când punem în discuție și înlocuim convingerile limitative dar prelucrăm și aspectele emoționale care le însoțesc, lucrurile încep să se pună în mișcare iar viața începe să se schimbe și la nivelul faptelor.
În procesul înnoirii minții care are în vedere schimbare convingerilor limitative este important să avem o atitudine tranșantă, să fim determinați.
Această convigere este adevărată sau falsă? Hotărăște-te!
Vrei să mergi cu ideea asta înainte sau renunți? Hotărăște-te!
Doar o asemenea abordare poate avea un impact puternic asupra proceselor de restructurare. Iau o decizie fermă. Nu o mai dau la întors, nu o mai lălăi, am terminat. Aici și acum profităm de toate elementele juste care ne permit să ne repoziționăm. O facem de câte ori este nevoie pentru a realiza o schimbare profundă. Ne vom păstra identitatea, dar o parte importantă din problemele care țin de conflictele și de convingerile iraționale vor disparea. În locul lor vor apărea condiții pentru a promova viața, binele și dezvoltarea personală. Deasemenea vom crea mai multă congruență la nivelul întregii personalități.
Urmărește conferința “Procesul înnoirii minții”:
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”
Ateliere de dezvoltare personală