Gânduri pentru înnoirea vieţii (94)

…aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii.
Romani 6:4

  • Convingerile noastre formează ţesătura unei poveşti care devine indentitatea noastră de zi cu zi. Ajungem să credem în această poveste, iar ea ne jalonează traseul prin viaţă. Peisajele se schimbă în funcţie de anotimpuri, dar felul în care ne adaptăm, este întotdeauna congruent cu ceea ce credem în adâncul fiinţei noastre. Ne putem bucura de noile configuraţii ale existenţei sau ne putem înspăimânta. Ne putem prăbuşi în abis sau ne putem înălţa pe culmi. În ultimă instanţă, felul în care înţelegem să răspundem realităţii ne dă măsura vieţii. Să cultivăm acele gânduri care susţin binele şi viaţa şi sunt în acord cu nevoile noastre profunde, dar mai presus de toate, să ne rugăm Duhului Adevărului:Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.

 

  • Suntem liberi să trăim aşa cum ne dorim, dar trăim cu adevărat o astfel de viaţă? Suntem fericiţi, multumiţi, cunoaştem bucuria? Dacă viaţa nu este pe măsura aşteptărilor noastre, atunci înseamnă că s-au strecurat nişte erori în programele noastre de gestiune. Avem anumite nevoi, resimţim dureros neîmplinirea lor, dar continuăm să facem aceleaşi lucruri cu deznodământ previzibil. Cineva spunea că definiţia nebuniei este să faci aceleaşi lucruri şi să te aştepţi la rezultate diferite. În cazul acesta este posibil să trăim într-o lume nebună, pentru că majoritatea procedăm aşa, dar chiar şi în aceste condiţii ne putem schimba deciziile şi implicit, stilul de viaţă, pentru că avem acces la repere viabile: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa.

 

  • Cuvintele stau la baza învăţăturilor pe care le dobândim încă din copilarie şi apoi pe parcursul întregii vieţi. Şi gândurile pe care le avem şi cuvintele pe care le rostim formează armătura existenţei noastre cotidiene şi ne conduc către un anumit stil de viaţă. Încet-încet, gândurile şi cuvintele se coagulează în şabloane care ne ghidează acţiunile şi felul în care înţelegem să interpretăm contextele vieţii. Aceste şabloane, care sunt, în fond, atitudini faţă de viaţă, pot fi bune sau de-a dreptul nocive, în funcţie de consecinţele pe care le au asupra noastră. De aceea este esenţial să ne observăm gândurile şi să ne conştientizăm convingerile, pentru a putea face alegeri în funcţie de ceea ce este bun pentru noi.

Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, un program original de coaching şi dezvoltare personală, București, din 16 septembrie

Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *