Selecțiuni din Tabăra MĂIASTRA 2019
- Viaţa este o curgere cu toate ale ei, dar perfecţionismul care cultivă o atitudine obsesivă este îngheț şi încremenire.
- Obsesionalul şi perfecţionistul vor să transforme viaţa în muzee şi statui. Pentru ei nu mai este loc de firesc şi de iertare, şi astfel ajung la o dispoziție resentimentală continuă.
- Integrarea conținuturilor inconștiente este un proces gradual care ne conduce la o libertate lăuntrică din ce în ce mai mare.
- Antrenamentul este o constantă a oricărui proces de evoluţie personală. Tradiția îl numește asceză.
- Continuitatea cu un program mai modest este mult mai valoroasă decât perioadele de efort intens urmate de renunțare. În primul caz beneficiile se acumulează, iar în al doilea tind să se piardă.
- Există şi discontinuități regeneratoare: somn, concediu, recreere. Uneori fierastrăul are nevoie să fie ascuţit pentru a rămâne într-o bună stare de funcţionare.
- Terapia o putem face şi pentru a evolua, altfel spus pentru a ne individua şi a ne da măsura potențialului ce ne-a fost dăruit.
- Orice constantă perceptivă se creează în urma repetiţiei, atât cele benefice cât și cele care întrețin suferinţa şi patologia.
- Formarea unui bun obicei necesită efort constant o perioadă suficient de lungă de timp, dar apoi ne va susține el pe noi.
- Stresul ne conduce către comportamente şi scenarii de eșec. Originea acestuia este întotdeauna într-o atitudine non-ok. Eu nu sunt ok sau tu nu eşti ok. Lucrarea unor constante perceptive de tip ok reprezintă cel mai puternic antidot împotriva stresului.
- Dacă am prea multe așteptări de la lume într-o logică a condiţionării – lumea este ok daca… – iar asta aduce cu sine suferinţă şi chiar patologie.
- Să plecăm de la premisa că interesul nostru fundamental este să ne fie bine. Prin urmare întrebarea fundamentală este: ce am de făcut pentru asta, cum pot dobândi cu adevărat starea de bine?
Tabăra de dezvoltare personală“MĂIASTRA”, Dobrețu 2020 – Sezonul XXII, 26 iunie – 5 iulie
Ateliere de dezvoltare personală