MOTTO: Suntem ceea ce facem în mod repetat.
Aristotel
- “Tărâmul făgăduinţei” este locul în care ajung cei care exersează în mod consecvent comportamente congruente cu nevoile şi valorile lor profunde.
- Educația, succesul, competența sau excelența implică în cea mai mare măsură obiceiuri practicate în mod consecvent.
- Nu timpul schimbă lucrurile şi situațiile în care ne aflăm, ci noile obiceiuri pe care înţelegem să ni le formăm.
- Un prim pas poate fi începutul unui bun obicei, dar formarea lui deplină necesită efort, consecvenţă şi încredere fundamentală în bine.
- Ansamblul obiceiurilor pe care le avem dau măsura la care ne trăim viața.
- Să ne formăm obiceiuri bune acolo unde ne aflăm şi astfel vom putea ajunge acolo unde ne dorim.
- Comportamentele obișnuite, adică obiceiurile noastre curente, arată în modul cel mai clar felul în care am ales să ne trăim viața. De fapt de ce ne plângem?
- Să facem astăzi un pic din ceea ce încă nu putem pe deplin şi într-un timp mai lung sau mai scurt vom putea pe deplin.
- Paradoxal, uneori este necesar un anumit confort pentru a depune efortul necesar formării obiceiurilor sănătoase. Să ne pregătim cadrul de care avem nevoie!
- Să fim încrezători atunci când ne propunem formarea unui obicei bun pentru că avem capacitatea înnăscută de a transforma ezitările începutului în comportamente fluente prin stimulare constantă şi exercițiu consecvent.
- Persoanele remarcabile pe care le admirăm pot fi o sursă inestimabilă de inspirație în procesul formării obiceiurilor.
- Reprezentările vii ale condiției pe care vrem să o dobândim ne pot motiva zilnic în procesul de formare al deprinderilor bune.
- O foarte bună metodă de a contribui la formarea deprinderilor bune este aceea de a ne creea reprezentări mentale riguroase ale felului în care se vor manifesta acestea.
- Să ne formăm tipare mentale care promovează sănătatea, starea de bine şi dezvoltarea personală. Un mod de a realiza acest lucru se bazează pe câteva întrebări relevante:
– Susţine acest comportament binele şi viaţa?
– Este acesta congruent cu nevoile mele profunde?
– Are utilitate pentru viaţa mea acum şi în viitor?
Activarea automată a unor asemenea întrebări ne permite să luăm decizii pertinente în diverse circumstanţe de viaţă.
- Să luăm notițe într-un caiet face lucrurile mai clare şi ne permite o monitorizare atentă atunci când ne propunem să dobândim deprinderi noi.
- Să fim atenţi la greşeli pentru a corecta tiparele în care vrem să ne exersăm noile deprinderi.
- “Începe, exersează, atinge o limită/finalizează şi ia-o de la capăt”, iată un tipar universal al formării oricărei deprinderi.
- Când avem în vedere deprinderi care implică precizia este important să exersăm lent şi pe secvenţe mici pentru a forma calea neuronală corectă, aceasta fiind fundamentul biologic al tiparelor de comportament.
- Formarea traseelor neuronale corecte facilitează ulterior dezvoltarea obiceiurilor şi ne scutește de dificultăţi în viitor.
- Marii performeri rămân permanent într-o atitudine de ucenic exersând constant deprinderile de bază ale artei lor.
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, București, 2 şi 9 noiembrie
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, București, din 16 septembrie
Ateliere de dezvoltare personală