Componenta a programului de coaching “Procesul Innoirii Vietii”
Copilul interior este o metafora care isi propune sa cuprinda toate acele experiente pe care le-am trait in copilarie si care astfel s-au intiparit in fiinta noastra profunda si pe care o putem numi inconstient. Aceasta dimensiune a fiintei contine atat ranile, anxietatile si complexele noastre, cat si experientele pozitive si reconfortante de care am avut parte atunci.
Pe masura ce crestem si devenim adulti, toate acestea ajung sa se exprime in viata noastra cotidiana fie ca factor de sustinere si energizare, fie ca blocaje si moduri dureroase de autosabotaj. Daca am fost marcati de nesiguranta, de lipsa iubirii si am fost in imposibilitatea de a fi noi insine, aceste experiente timpurii vor deveni, intr-un fel, dramele vietii noastre de adult. Vom adopta comportamente disfunctionale, iar la nivel relational vom trai conflicte aparent insurmontabile.
Inconstient vom fi marcati de convingeri negative care se vor proiecta apoi in perceptiile, deciziile si reactiile noastre, in pofida faptului ca uneori, la nivel constient, suntem de acord ca ne fac rau. Luam decizii nu pe baza a ceea ce se intampla acum si in fucntie de necesitatile noastre indreptatite, ci pe baza a ceea ce am trait in trecut si in functie de tiparele care s-au creat atunci.
Va fi esential sa ne recuperam acest copil interior intelegandu-i drama, acceptandu-l neconditionat, dand curs nevoilor si dorintelor sale profunde si permitandu-i sa se exprime in mod liber si creativ. Increderea, iubirea si sentimentele de atasament si conexiune sunt trairi fundamentale pe care le dobandim prin integrarea copilului interior. Cel care nu se accepta pe sine prin integrarea acestei dimensiuni, nu va putea sa-si asume nici acceptarea, increderea si iubirea celorlalti.
Sentimentul de absenta a suportului interior il face sa tanjeasca uneori dupa protectia si acceptarea celorlalti, dar paradoxal, rareori se simte satisfacut cu ceea ce primeste. Asta il pune frecvent intr-un raport conflictual cu lumea, care tinde sa se cronicizeze. Lumea este rea, indiferenta. Eu sunt slab, nu pot sa fac fata.
A nu tine cont de dramele copilului nostru interior ne poate permanentiza starea de frustrare si nemultumire fata de viata si noi insine. Chiar daca am avut o copilarie fara mari probleme, copilul interior are nevoie de atentia noastra, pentru ca asa cum nu pot exista parinti perfecti, nu pot exista nici copilarii perfecte. Fiecare dintre noi este la un anumit nivel o fiinta ranita si are nevoie de recuperare si iubire.
Experientele negative care ne-au marcat sufletul au nevoie de vindecare, astfel incat sa ne intarim increderea, sa putem lua decizii bune si sa ne punem in valoare potentialul in mod plenar. A dobandi aceasta masura inseamna si sa fii in conexiune si cu o putere mai mare decat tine. Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi.
Teme de lucru
- Cum sa ne cunoastem si sa cream o relatie cu copilul nostru interior
- Cum sa ne eliberam de vechile tipare care ne-au intretinut comportamente de autosabotaj
- Cum sa construim atitudini adaptative si comportamente care sa ne permita satisfacerea nevoilor profunde
In fond, avem in vedere o calitate a trairii pe care sa o putem experimenta ca sentiment de a fi acasa in interiorul propriei fiinte.
Va urma…
Seminar “Procesul Înnoirii Minţii”, Bucureşti, 31 octombrie şi 7 noiembrie
Ateliere de dezvoltare personală