Transcrieri din seria seminariilor ‘Măiastra’
- Este important să ne fie clar încotro mergem, ce vrem de fapt. Deciziile pe care le luăm sunt ca schimbătoarele de macaz; din clipa aceea viaţa – cel puţin sub un anumit aspect– se va schimba foarte clar. Ceva se modifică în mintea noastră, în inima, în corpul şi comportamentul nostru. Într-o decizie importantă este prezentă toată fiinţa astfel că viaţa nu va mai fi niciodată ca înainte. Uneori va fi greu, dar nu ne mai întoarcem înapoi “ ca să nu ne fie nouă ceva mai rău”.
- Uneori iubirea este mai puţin o chestiune de sentiment şi mai mult o chestiune de voinţă. Spre exemplu vreau să fac pace cu cineva, dar ce simt este că îmi vine să îl iau la şuturi. Pe de altă parte ceva din mine mă cheama la o împăcare şi la un exerciţiu de compasiune şi în ultimă instanţă chiar de iubire. Nu mă las ghidat doar de ce simt şi îmi asum să fiu congruent cu valorile mele cele mai profunde şi cu sensul vieţii. Vorbim într-un fel de puterea de a lua decizii înţelepte.
- Nu este o prefăcătorie şi o corvoadă detestabilă dacă eu dau cu sapa, deşi aş vrea să fiu la plajă. Nu este o prefăcatorie, nu este o incongruenţă, este o alegere. Am ales să fac un efort. Schimbarea, înnoirea minţii şi a vieţii sunt întotdeauna o chestiune de efort. La prima vedere pare să fie un conflict – îmi doresc una şi fac alta – dar nu este aşa pentru că eu am făcut o alegere şi am luat o decizie congruentă cu sensul vieţii mele cu obiectivele mele de viaţă, cu ceea ce ştiu că este important, cu valorile profunde ale existenţei mele, asta în pofida faptului că îmi este greu. Am ales aşa pentru că ştiu că mâine, poimâine voi fi răsplătit şi acea răsplată mă va împlini. Fac lucrurile în mod voluntar iar prin ceea ce fac aduc un folos. Se înmulţeşte binele în această lume chiar şi cu un milimetru? Atunci este ok.
- Nu există schimbare cu adevărat semnificativă dacă persona continuă să aibă aceleaşi obiceiuri negative şi dacă amână lucrurile bune din viaţa ei. Putem vorbi de o latură volitivă care implică abţinerea de la rău şi de o dimensiune activă care implică să faci fapte bune. Dincolo de orice filosofie regăsim aceste două aspecte fundamentale care implică multă voinţă: să faci binele şi să te abţii de la rău. Voinţa are un rol foarte important, de aceea în antropologia creştină este considerată unul dintre aspectele esenţiale ale umanului.
Seminarul “Procesul Înnoirii Minții”, Bucureşti, 14 şi 21 martie
Seminarul “Procesul Înnoirii Vieţii”, din 6 aprilie
Ateliere de dezvoltare personală