Rezilienţa sau arta de a birui necazurile şi încercările vieţii

“In lumea asta necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea.” Aceste cuvinte ale Mantuitorului sunt cea mai puternica si convingatoare chemare de a nu ne lasa doborati de vicisitudini . In mod fundamental, prin credinta, iubire si nadejde, omul isi poate pasatra echilibrul si sanatatea mentala, astfel incat sa-si implineasca chemarea si in ultima instanta, sa dobandeasca Imparatia.

Traim un timp al incercarilor si incertitudinilor majore, o adevarata trauma comunitara care ne afecteaza in toate planurile vietii. Chiar in acest moment societatea traieste un eveniment unic in istoria umanitatii si anume o carantina globala. Milioane de oameni au cazut victime ale unui fenomen fara precedent in felul lui. Dincolo de implicatiile medicale si economice, incep sa apara si implicatiile psihologice si sociale. Sute de milioane de oameni sunt in izolare, fara posibilitatea de a relationa si socializa. Sistemul de invatamant este afectat puternic, mai ales in tarile cu posibilitati tehnice reduse si care nu pot oferi suficiente servicii online. Traim o drama globala, care ne afecteaza, in ultima instanta, pe toti. Societatea nu va avea cum sa mai ramana la fel.

Acesta este contextul in care rezilienta sau capacitatea de a face fata cu bine incercarilor vietii este, probabil, un subiect mai actual decat oricand. A intelege mecanismele rezilientei pentru a putea depasi traumele si situatiile dificile este o conditie necesara pentru o viata buna, care sa ne ofere sentimentul implinirii, chiar si atunci cand circumstantele sunt nefavorabile, cand trecutul dar si prezentul nu au venit si nu vin in intampinarea noastra cu oferte foarte generoase.

Cum sa facem fata incercarilor actuale sau traumelor mai vechi si sa le depasim,  astfel incat sa ne pastram si recuperam integritatea pentru a ne continua procesul de dezvoltare este miza oricarui program pentru dezvoltarea rezilientei. Cum sa ne pastram o atitudine pozitiva, starea de bine si motivatia atunci cand ni se fac oferte de stres sau, altfel spus, cand se fac presiuni asupra noastra, reprezinta un alt unghi din care putem privi posibilitatea  de a ne antrena si dobandi aceasta calitate. Spunea cineva ca reusita cea mai importanta nu este aceea de a nu cadea niciodata, ci aceea de a ne ridica dupa fiecare cadere.

Atunci cand viata noastra suporta o lovitura majora, singura solutie viabila este aceea de a invata ceva din aceasta experienta si, da, de a deveni mai puternici. Un nou stil de viata care sa ne implineasca in raport cu nevoile profunde si care sa confere sens existentei noastre inseamna un univers launtric innoit, un pamant nou. Dar chiar si atunci cand afirmam ca ne dorim un lucru, ca vrem cu adevarat sa atingem un anumit obiectiv, daca ceea ce credem la nivel inconstient este contrar, vor incepe sa apara ezitarile, indoielile, amanarile si vom inventa piedici care sunt insurmontabile. Durerile ingropate ale trecutului, pe care nu le-am confruntat si de care nu ne-am eliberat pana la capat, sunt motivul principal al ratarii viitorului. Nu mai suntem disponibili pentru relatii, nu mai suntem disponibili pentru provocari, pentru ca nu mai putem trai decat perspectiva durerii. Nu mai este loc, vai, pentru bucurie.

Este esential sa intram intr-un proces de constientizare a vechilor convingeri, a tiparelor de gandire si sa realizam efectiv o restructurare in toate planurile fiintei noastre: cognitiv, emotional, comportamental si spiritual. Sa ne curatim inimile, sa ne intarim in credinta si sa ne deprindem cu faptele bune!

Stresul si rezilienta

Stresul nu este un eveniment mai presus de posibilitatile noastre de a face fata. Intr-un anumit sens, acesta nici nu exista. De fapt, presiunile exterioare induc un anumit grad de tensiune interioara, iar noi reactionam intr-un mod care ne este propriu. Gestionam situatia in functie de variabilele noastre interne care implica atitudini mai mult sau mai putini adecvate. In final, decidem sa actionam in functie de aceste variabile.

Daca avem convingerea ca suntem “depasiti” de eveniment, raspunsul nostru va fi prea putin adaptativ, iar noi vom intra intr-o logica de victima. “Situatia si starea mea se datoreaza unor imprejurari exterioare. Eu nu pot sa fac nimic.” Astfel, persoana se simte coplesita si ramane intr-o conditie de pasivitate si suferinta cu repercusiuni asupra starii de sanatate si a calitatii vietii. 

Daca, dimpotriva, persoana considera ca are resurse in interiorul ei ca sa faca fata, va raspunde de o maniera adaptativa, cautand solutii pentru a iesi din situatie si pentru a rezolva problemele, astfel incat viata sa mearga inainte si sa fie chiar mai buna. De cele mai multe ori, iese mai intarita in urma evenimentelor pertubatoare pe care a trebuit sa le indure.

A face fata sau nu, depinde de cele mai multe ori de doua atitudini esentiale: “Eu nu am ce sa fac in fata acestei probleme, sunt o victima a imprejurarilor, ceilalti sunt responsabili pentru ceea ce mi se intampla.” sau dimpotriva: “Da, este greu, viata este uneori nedreapta, dar voi cauta solutii pentru a depasi dificultatile, astfel incat sa-mi fie din nou bine si sa continui sa ma dezvolt.”

Prin urmare, in fata dificultatilor, mintea se poate constitui intr-o trambulina care ne va proiecta pe un alt plan de evolutie sau, dimpotriva, se poate transforma intr-un zid care ne blocheaza actiunea. Altfel spus, mintea poate transforma amenintarile in provocari, activand resursele si energia pentru a face fata sau, dimpotriva, aceasta poate percepe pericolul si amenintarea durerii care ne limiteaza posibilitatile de exprimare adaptativa.

Modul in care intelegem sa raspundem in fata solicitarilor si presiuilor se repercuteaza si aspura planului fizic si in mod mai particular, asupra sistemului nervos, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Putem vorbi in acest context despre o adevarata fiziologie a starii de rau sau dimpotriva, a starii de bine. Cand intervine o suprasolicitare biologica, datorata unei activari continue a sistemului de alerta, organismul risca sa ajunga la epuizare si persoana poate sa devina victima unor boli grave cum ar fi: tensiune arteriala, AVC., ulcer, cancer sau infarct miocardic.

Ce se intampla, de fapt? Practic, este activat sistemul nervos simpatic pentru a face fata unei stari de urgenta. Respiratia este accelerata, creste nivelul glicemic si de asemenea, ritmul cardiac pentru a alimenta muscultura, astfel incat persoana sa faca fata in logica: lupta sau fugi. In acelasi timp, insa, functiile sitemului nervos parasimpatic, care indeplineste rolul de a repara organismul sunt suprimate. Functia sistemului imunitar este mult diminuata, iar digesita incetinita. Starea generala a organismului este una de agitatie si de neliniste. Persoana se simte amenintata si poate deveni manioasa, ca raspuns la starea de victimizare perceputa.

Este evident ca sunt situatii realmente periculoase in care respunsul de urgenta al organismului de tip lupta sau fugi are un caracter adaptativ, normal. In fata unei situatii care amentinta viata, comanda care activeaza SNS este una pe deplin adecvata. Marea problema este ca in conditiile vietii moderne, pericolele care ameninta viata sunt mai putine, iar activarea sistemului de urgenta lupta sau fugi nu este justificata. Consecinta acestei supra-activarii a sistemului de alerta, dupa o perioada oarecare de rezistenta, este aceea ca va aduce organismul la o stare de epuizare. 

Pentru a ne mentine starea de sanatate a organismului, este important sa iesim din starea de alerta si sa-i permintem SNP sa puna in miscare procesele reparatorii. Cand ii permitem corpului sa se odihneasca si sa se relaxeze, activitatile sistemului imunitar se imbunatatesc, procesele digestive se accelereaza, iar bataile inimii se raresc. In felul acesta, persoana se misca dinspre indispozitie, neincredere si disres spre buna dispozitie, incredere si eustres. De la un sentiment de incpacitate si neputinta la un sentiment de capacitate si plenitudine.

Cum sa promovam un stil de viata sanatos si de asemenea sa facem fata in mod eficient perioadelor dificile din viata noastra, astfel incat se le depasim si sa ne reluam perocesul de dezvoltare a devenit o tema de mare interes in aceasta perioada istorica. Toata aceasta lucrare pe care o vom avea de facut, poate pleca de la o constatare simpla. Sunt persoane care trec cu bine prin situatii dificile de viata si ies la lumina mai intarite si mai intelepte. Si dimpotriva sunt persoane care se prabusec si devin victimele neconsolate ale evenimentelor dificile ale vieti.

Este important sa intelegem care sunt particulariltile lor functionale si ce le diferentiaza, pentru a putea modela si dezvolta atitudini si comportamente reziliente.

Caracteristici ale persoanelor reziliente

Persoanele reziliente au o incredere fundamentala in bine. Sunt optimiste si capabile sa proiecteze o evolutie pozitiva a lucrurilor. De asemenea, au o buna stima de sine si au incredere ca pot face fata situatiilor dificile prin care trec. Pot sa reziste in situatii solicitante si de cele mai multe ori duc lucrurile la bun sfarsit.

Pe de alta parte, isi pot expune vulnerabilitatile in fata celorlalti atunci cand au dificultati si esecuri si pot cere ajutor daca este necesar. Fiind dispusi sa-si traiasca emotiile dificile, acestea nu dureaza mult si astfel isi pot recapata echilibrul. Astfel de cele mai multe ori isi pot pastra calmul in fata necazurilor si pot actiona intr-un mod adecvat si folositor. De cele mai mute ori ies intariti din situatiile dificile. 

Sunt de asemenea capabili sa integreze la nivelul eului multiple fatete polare ale fiintei, pe care le pun in echilibru. In felul acesta, sunt capabili sa relativizeze si sa-si pastreze flexibilitatea. 

Aceasta disponibilitate de asumare le permite sa fie autentice si deschise catre circumstante relationale diverse.

Sunt persoane cu o excelenta capacitate de integrare a experientelor, largindu-si in felul acesta sfera de competenta si de intelegere.

Isi pot activa intr-un mod flexibil functiile complexe ale personalitatii, folosindu-se de creativitate, logica si ratiune, dar si de abilitati practice si inteligenta emotionala.

Le place sa gandeasca liber si sa gaseasca solutii potrivite pentru fiecare imprejurare de viata pe care o traiesc, atat in context social cat si personal.

De asemenea, au simtul umorului si o capacitate inalta de a tolera incertitudinea si ambiguitatea. 

In ce priveste relatiile, sunt empatici si capabili de compasiune, stiu sa arate apreciere si sa se deschida unei comunicari sincere. Au o excelenta capacitate de cunoastere interpersonala, inteleg personalitatea interlocutorului si se pot adapta la diversele situatii relationale, fara sa judece sau sa blameze.

Nu in ultimul rand, au o intuitie a potentialului care se afla in situatiile dificile care le permite  sa-si revina rapid din acestea.

Principii privind rezilienta

In urma unor cercetari, au fost identificate o serie de principii care pot influenta rezilienta:

  • In urma unor evenimente cu impact puternic, omul nu va mai fi niciodata acelasi. Va fi mai puternic sau, dimpotriva, mai tulburat. Suntem inzestrati cu posibilitatea de a alege.
  • In toate dificultatile majore, convingerile pe care le avem vor hotari directia in care vom merge catre un viitor mai bun sau dimpotriva catre o viata limitata sau chiar nefericita.
  • A alege sa-i acuzam pe altii pentru esecurile si necazurile noastre ne plaseaza intr-o stare de victima neajutorata.
  • Viata nu este dreapta, dar daca iti asumi raspunderea pentru o situatie potrivnica, ai sansa sa iesi mai intarit si cu posibilitati de dezvoltare nebanuite.
  • Abilitatile si aptitudinile personale nu se dezvolta in zona de confort ci mai degraba in conditii de efort si chiar solicitare extrema.
  • Cunoasterea de sine si disponibilitatea de a studia “conditia umana” sunt elemente esentiale in dezvoltarea rezilientei.
  • A fi “prezent” in procesul decizional ne permite sa fim liberi si sa avem control in propria viata.
  • Dezvoltarea rezilientei ne perminte sa fim mai eficienti atunci cand ne confruntem cu schimbari majore si situatii potrivnice.

UN PROGRAM DE COACHING PENTRU DEZVOLTAREA REZILIENTEI 

Proscesul Innoirii Mintii – un instrument pentru schimbarea convingerilor limitative si pentru dezvoltarea rezilientei 

Povestea vietii noastre este, in mare masura, povestea convingerilor noastre. Acestea sunt baza de intelegere si de decizie in raport cu actiunile noastre. Modurile in care experimentam lumea se afla in gandurile pe care le avem. Ele sunt filtrul, ochelarii prin care privim lumea, iar lumea ni se arata asa cum o privim.

Imprejurarile de viata, evenimentele capata culoarea perceptiilor noastre, intemeiate pe convingeri. A dori sa iti schimbi viata si sa atingi obiective congruente cu nevoile tale, fara sa iti schimbi convingerile limitative actuale, este ca si cum ai incerca sa conduci masina cu frana de mana trasa.

Secretul schimbarii noastre se afla in disponibiitatea de a ne innoi mintea prin schimbarea atitudinilor care ne limiteaza. Da, pentru ca atitudinea pe care o am imi indica parcursul. Ma deplasez pe o traiectorie prestabilita si indiferent daca este convenabila sau nu, voi ramane pe acea ruta atata timp cat respectiva convingere este prezenta in mintea mea. Prin urmare, ce pot sa fac “aici si acum” cu acele convingeri limitative, care ma insotesc din copilarie si pana in prezent, devine o intrebare esentiala in raport cu posibilitatea schimbarii.

Iti propun un instrument practic de schimbare a convingerilor limitative, cu ajutorul caruia iti poti imbunatati in mod semnificativ viata. Am numit acest instrument “Procesul Innoirii Mintii”. Procesul Innoirii Mintii este un procedeu simplu si eficient pentru cei care sunt hotarati sa realizeze o schimbare benefica in viata lor. Acest procedeu te va ajuta sa-ti formezi abilitati de gandire sanatoasa, sa-ti pui mintea in ordine si sa faci alegeri adecvate in raport cu nevoile tale. Iti va permite sa atingi un nou nivel de libertate si te va inzestra cu o mai buna capacitate de a-ti pune in valoare resursele si creativitatea.

Procesul Innoirii Mintii pleaca de la urmatorul postulat: “O convingere rationala, adaptativa este acea convingere congruenta cu nevoile noastre fundamentale indreptatite, care sustine dezvoltarea personala, este in acord cu realiatatea si cu valorile spirituale si ne conduce la implinire printr-o valorificare plenara a potentialului personal.”

Iata cateva exemple de convingeri negative pe care le putem elimina si inlocui cu alte convingeri care sa ne permita dezvoltarea personala:

– Succesul nu este pentru mine;

– Oamenii nu ma apreciaza;

– Femeile nu au nici o sansa;

– Nu sunt suficient de bun.

Procesul de schimbare este riguros elaborat si are cateva etape:

  • Identificarea convingerilor limitative
  • Evaluarea implicatiilor acestora
  • Punerea in discutie a validitatii acestor convingeri cu ajutorul unei serii de intrebari
  • Elaborarea unei noi atitudini, de data aceasta adaptativa, pe care o vom supune de asemenea unui proces de validare.

Pe parcurs, persoana trece si printr-un proces emotional care conduce in final la un sentiment de usurare, stare de bine, multumire, bucurie. In timpul seminarului vei avea ocazia sa asculti marturiile unor persoane care au parcurs procesul, cu probleme concrete de viata. Vei putea, de asemenea, sa asisti la parcurgerea integrala a procesului si vei beneficia de un manual gratuit, care contine toate componentele programului, atat cele teoretice, cat si cele practice.

Beneficiile acestui procedeu sunt diverse. Procesul Innoirii Mintii te ajuta sa te eliberezi de gandurile incompatibile cu dezvoltarea, cu satisfacerea nevoilor si starea de bine.

Putem de asemenea mentiona:

Cresterea stimei de sine

Invatam sa nu ne mai autosabotam

Ne eliberam de blocaje

Invatam sa ne atingem obiectivele

Ne amelioram increderea

Ne inbunatatim relatiile

Poti incepe lucrarea de innoire a mintii chiar acum, luand decizia sa vii la seminar. Indiferent de ce doresti sa realizezi, ai nevoie de un instrument esential: PROPRIA MINTE. Iar aceasta trebuie sa functioneze bine. Poti invata sa o iei in stapanire si sa o modelezi cu ajutorul Procesului Innoirii Mintii.

Retine! Cum ne sunt gandurile, asa ne este si viata.

Convingeri specifice conditiei de victima

  • Pentru problemele mele sunt de vina altii si imprejurarile 
  • Am nevoie ca altii sa-mi poarte de grija deoarece eu nu sunt in stare
  • Este ingrozitor sa faci greseli sau sa ai esecuri
  • Pentru problemele care ma coplesec trebuie sa existe un vinovat
  • Nu sunt eu responsabil pentru reactiile si comportamentele mele
  • Nu pot depasi abuzul la care am fost supus 
  • Sunt neajutorat in fata provocarilor vietii
  • Am fost ranit si nu pot sa trec peste aceasta suferinta 
  • Pentru ca am fost o victima, trebuie sa evit orice situatie care ma inspaimanta sau imi produce disconfort
  • Pentru felul rau in care am fost tratat trebuie sa port resentimente mult timp de acum inainte 
  • Cei care m-au suparat sunt oameni rai si trebuie sa fie pedepsiti 

Convingeri care promoveaza rezilienta

  • Sunt responsabil pentru gandurile, cuvintele si comportamentele mele. Viata mea este in raspunderea mea.
  • Dezvoltarea mea personala si profesionala implica dedicare si munca perseverenta.
  • Sunt responsabil pentru implinirea obiectivelor pe care mi le stabilesc. Esecurile mele sunt raspunderea mea.
  • Calitatea vietii mele depinde in mod fundamental de competentele pe care le dezvolt si trasaturile mele de caracter.
  • In pofida problemelor care exista in lume pot sa ma dezvolt si sa-mi construiesc o viata implinita.
  • Viata mea personala si de familie depind in mare masura de disponibilitatea mea de a ma implica si de a lucra in directia binelui.
  • Abilitatile relationale pot fi cultivate astfel incat sa am relatii de calitate cu cei din jur.
  • Necazurile sunt inevitabile dar imi pot aduce invataturi folositoare pentru viata mea viitoare.
  • In fata oricarei dificultati sunt liber sa-mi aleg raspunsul.
  • Exista Ceva mai mare decat mine, o Sursa a Vietii, care ma sustine in tot ceea ce fac bun si ziditor.

Manifest pentru o atitudine rațională

Am hotărât să scriu acest manifest după evenimentele tragice de la Paris din noiembrie 2015. Parisul este într-un fel inima civilizației occidentale, iar el ne vorbește acum despre tragedia unei întregi umanități. Unii dintre noi și-au pierdut în mod evident rațiunea și au înlocuit-o cu ura. Omul a fost înzestrat cu rațiune de către Creator și tocmai această calitate definitorie este periclitată în acest timp.

Nu este prima dată când renunțăm la rațiune pentru barbarie. Cele două războaie mondiale și alte câteva sute care i-au urmat, vorbesc de asemenea despre pierderea acestei condiții esențiale. Acest text este un apel pentru întoarcerea la rațiune și este dedicat în primul rând tinerilor, pentru că, în mod firesc, în ei ne punem nădejdea pentru un viitor mai bun.

O atitudine rațională față de sine

Să faci tot ceea ce depinde de tine pentru a-ți atinge obiectivele și pentru a-ți satisface nevoile și dorințele rezonabile.

Astfel, tenacitatea, cunoștințele și aptitudinile tale te vor conduce către rezultate remarcabile, oferindu-ți satisfacții pe  măsură. Dacă lucrurile nu merg totuși așa cum ti-ai propus, fii pregătit să accepți faptul că realitatea nu se supune întotdeauna intențiilor tale, arătându-ți că ai limite.

De aceea, poți căuta alte moduri mai potrivite pentru a-ți satisface nevoile și alte căi pentru a-ți atinge obiectivele.

De asemenea, să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: “Fără Mine nu puteți face nimic” și “Facă-se voia Ta”, din rugăciunea Tatăl nostru. 

Prin urmare, poți alege:

Să înveți lucruri noi care să-ți permită să te dezvolți, ieșind din zona ta de confort actuală.

Să accepți ceea ce realmente nu poți face și te depășește ținând cont, de asemenea, că ai tot ce-ți trebuie pentru a-ți împlini viața, având o vocație anume care așteaptă să fie trăită. 

Să te implici și să faci lucruri care îți stau la îndemână, urmând constant măsura faptelor bune, chiar dacă nu este întotdeauna ușor.

O atitudine rațională față de semeni

Să-ți acorzi considerație în mod necondiționat, știut fiind faptul că ești o făptură a lui Dumnezeu, purtător al Chipului Creatorului care te face în mod fundamental bun.

Acceptarea necondiționată să fie temei și în relația ta cu semenul, aproapele tău, care este în aceeași măsură Chip al lui Dumnezeu, făcând distincție între persoană și comportamentul acesteia care nu este întotdeauna adecvat și plăcut, lucru valabil, de altfel, și pentru tine.

Suntem în mod fundamental responsabili pentru viața noastră, pentru ceea ce gândim, spunem și facem și, de asemenea, suntem responsabili față de ceilalți, dar nu și pentru ceilalți – exceptând, bineînțeles, cazul copiilor.

Să ții minte că fiecare dintre noi are daruri speciale și că este chemat să le împlinească, iar lucrul acesta – în virtutea libertății personale – depinde de fiecare, măsura împlinirii darurilor fiind măsura  împlinirii vieții. De asemenea, să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: “Voi sunteți sarea pământului și lumina lumii” și “Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”.

Prin urmare, poți alege: 

Să te iubești necondiționat și să te accepți cu toate ale tale, așa cum Însuși Dumnezeu te iubește și te acceptă, smerindu-te în același timp în fața măreției vieții și a Celui care este Viața.

Să faci și să trăiești ceea ce te reprezintă, dincolo de trenduri și contingențe, fiind pur și simplu tu însuți și în mod fundamental fiind în Adevăr.

Să-i accepți și să-i iubești pe ceilalți, limitându-ți așteptările față de ei pe cât este omenește posibil, știind că astfel vei putea experia darul minunat al intimitățiivși comuniunii.

O atitudine rațională față de viață

Să accepți că viața este pur și simplu minunată și încântătoare, oferindu-ți nenumărate motive de mulțumire, dar că uneori apar dificultăți și necazuri pe care ești chemat să le biruiești.

Să fii conștient de faptul că în contextul acesta al dificultăților se consolidează tăria noastră, iar personalitatea se maturizează.

Este important să înțelegem și rostul răbdării în procesul devenirii și împlinirii noastre. De asemenea, să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: “În lumea asta necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea” și “Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru”, o Împărăție ca viață veșnic fericită despre care spunem și noi alături de Apostolul Pavel: “Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit și la inima omului nu s-a suit”, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor care Îl iubesc pe El. 

Prin urmare, poți alege:

Să rabzi unele dificultăți ale vieții, știut fiind că există un liman în toate.

Să treci dacă este cazul prin durere pentru a dobândi o viață înnoită, cu pace și bucurie.

Să privești la semnificația mai profundă a unui eveniment neplăcut sau chiar dureros descoperind acolo un dar uimitor care te așteaptă.

***

Atitudinea rațională este stânca pe care ne construim casa vieții. Gândirea rațională nu este tot, dar contribuie din plin la dezvoltarea rezilientei si la calitatea vieții. Este de fapt contribuția noastră esențială la ceea ce se numește stare de bine. Cum ne sunt gândurile așa ne este și viața!

In cadrul Centrului pentru dezvoltare personala si coaching “Maiastra” va incepe pe 17.01.2021 un program de coaching pentru dezvoltarea rezilientei. 

Trainer: Daniel Fusarea – coach
Program: 24 ateliere de seara, luni, 19:30 + bonus 30 ore

Ateliere de dezvoltare personală

Coaching individual

Cărţile pot fi comandate la tel. 0722.716.075 (apel sau mesaj)

Ganduri pentru innoirea vietii - poza